Direct naar artikelinhoud
Update

Bewijst Amerikaanse video dat Iran aanslagen op olietankers pleegde?

Een Amerikaanse militaire foto waarop een kleefmijn te zien zou zijn op de Kokuka CourageousBeeld REUTERS

Het Amerikaanse leger heeft vrijdag een video vrijgegeven waarin te zien is hoe leden van de Iraanse Revolutionaire Garde een niet-geëxplodeerde zeemijn zouden weghalen van de olietanker Kokuka Courageous. De beelden moeten de beschuldiging van de VS kracht bijzetten dat Iran achter de aanvallen zat donderdag op twee olietankers in de Golf van Oman.

Op de video is te zien hoe een patrouilleboot van de garde naast de olietanker komt en iets wordt weggehaald van het schip. Volgens het Amerikaanse Central Command was dit naar alle waarschijnlijkheid een kleefmijn die met magneten op een schip wordt geplaatst.

De VS hebben ook foto’s vrijgegeven waarop te zien zou zijn dat de kleefmijn nog is bevestigd aan de olietanker. De video is gemaakt door een Amerikaans militair vliegtuig dat boven het gebied vloog. De Amerikaanse marine stond de Kokuka Courageous en de Noorse tanker Front Altair toen bij na de explosies. De bemanning van de Kokuka Courageous werd door een Nederlandse sleepboot gered en overgebracht naar de Amerikaanse torpedobootjager USS Bainbridge.

De Iraanse patrouilleboot kwam in actie terwijl Amerikaanse schepen en vliegtuigen al uren in het gebied waren. Volgens Amerikaanse militaire functionarissen wilden de Iraniërs bewijsmateriaal weghalen. Diverse Iraanse patrouillebootjes verschenen in het gebied. Iran gebruikte in 1987 en 1988 ook kleefmijnen tijdens de ‘Tankeroorlog’ in de Perzische Golf. De Amerikaanse marine werd toen ingezet om olietankers en vrachtschepen te helpen veilig uit de Perzische Golf te komen.

Voor de VS de video’s en de foto vrijgaven, ontkende Iran elke betrokkenheid bij de explosies op de twee olietankers. Volgens Teheran zijn de VS bezig met een campagne vol ‘Iranfobie’ om het land zwart te maken. ‘De economische oorlog en het terrorisme van de VS tegen het Iraanse volk en hun enorme militaire aanwezigheid in de regio zijn de belangrijkste bron van onveiligheid en instabiliteit in de Perzische Golf’, aldus de Iraanse missie bij de VN.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, beschuldigde Iran donderdag ervan achter de ‘schaamteloze aanval’ op twee olietankers in de Golf van Oman te zitten. Met verdere druk op de toch al fragiele relatie tussen de landen dreigt de spanning in de regio verder op te lopen.

Bewijst Amerikaanse video dat Iran aanslagen op olietankers pleegde?
Beeld AFP

Iran ontkende eerder iedere betrokkenheid. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de aanvallen ‘verdacht’. Hij wees erop dat de schepen werden getroffen uitgerekend op het moment dat de Japanse premier Abe, op bezoek in Iran, een gesprek had met de hoogste Iraanse leider Ali Khamenei. Abe heeft zijn hulp aangeboden om de spanningen tussen de VS en Iran te verminderen. 

De Noorse reder Frontline zei dat een van zijn olietankers, de Front Altair, in brand vloog nadat hij was getroffen door een explosief. Het Iraanse persbureau Irna meldde later dat het schip was gezonken, maar de reder ontkende dit. Alle opvarenden konden tijdig van de olietanker worden gehaald. Het schip werd voor het laatst gezien voor de kust van Iran in de Golf van Oman. Het had daarvoor 75.000 ton nafta geladen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Escorteschepen van het Amerikaanse vliegdekschip USS Abraham Lincoln kwamen de twee getroffen olietankers donderdag meteen te hulp.Beeld AP

Goedgetrainde teams

Een andere olietanker liep schade op aan de boeg, bevestigde de Singaporese reder BSM. De 21 bemanningsleden hebben het schip, de Kokuka Courageous, verlaten. Een van hen raakte gewond. Het schip bevond zich toen op zo’n 20 kilometer van de Iraanse kust en zo’n 100 kilometer van de haven van Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. “De Kokuka Courageous blijft in het gebied en er is geen gevaar dat het zal zinken”, zegt een woordvoerder van de reder. Het schip had ethanol aan boord.

Uit een internationaal onderzoek van de Emiraten, Noorwegen en Saudi-Arabië naar de aanvallen vorige maand op vier olietankers, bleek dat duikers explosieven hadden aangebracht op de schepen. Doel was de olietankers, die zich vlakbij Fujairah bevonden, niet tot zinken te brengen, maar buiten werking te stellen. 

Volgens de onderzoekers, die vorige week in de Veiligheidsraad van de VN hun bevindingen presenteerden, werden diverse, goedgetrainde teams ingezet. De duikers zorgden ervoor dat de explosieven binnen een uur tot ontploffing werden gebracht. De onderzoekers wezen Iran echter niet aan als de boosdoeners. Volgens hen was de sabotage zeer waarschijnlijk het werk van een ‘staatsorgaan’. De Saudische VN-ambassadeur zei later wel dat Iran verantwoordelijk was.

Goedgetrainde teams
Beeld AFP