Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaamse Parlement geïnstalleerd, nooit eerder zoveel vrouwen in halfrond

Herman De Croo (Open Vld) werd meteen vervangen door Kris Van Dijck (N-VA).Beeld BELGA

De 124 leden van het Vlaams Parlement hebben de eed afgelegd in de handen van tijdelijk voorzitter Herman De Croo (Open Vld), die daarna meteen vervangen werd door Kris Van Dijck (N-VA). Nooit eerder legden zoveel vrouwen de eed af: 46,7 procent.

:Ouderdomsdeken Herman De Croo (81 jaar, Open Vld) werd tijdens de eerste vergadering als voorzitter bijgestaan door de twee jongste parlementsleden, beiden van Vlaams Belang: Adeline Blancquaert (23) en Filip Brusselmans (21).

Na de eedaflegging en een toespraak werd hij meteen vervangen door Kris Van Dijck (N-VA), die voorgedragen is door de fractieleiders. Het gaat ook hier niet om een definitieve post voor Van Dijck. De toekomstige regering kan namelijk beslissen een andere voorzitter aan te duiden. 

Van Dijck, die al 24 jaar Vlaams Parlementslid is, zal als parlementsvoorzitter wél op 11 juli de traditionele toespraak voor de Vlaamse feestdag geven in het Brusselse stadhuis. 

Kris Van Dijck.Beeld BELGA

Meyrem Almaci heeft haar eed twee keer moeten afleggen. De Groen-voorzitter sprak eerst bewust een andere tekst uit dan de afgesproken formule: ‘Ik zweer de Grondwet na te leven’. Almaci zei: “Ik zweer de Grondwet na te komen en op te komen voor de universele rechten van de mens”, en werd meteen op de vingers getikt.

Nooit meer vrouwen

Bijna de helft van de parlementsleden op dit moment zijn vrouw, al kan dat getal nog schommelen naargelang bepaalde leden het tot minister schoppen in de volgende regering en vervangen moeten worden.

De fracties zullen vandaag op tijdelijke plaatsen zitten. N-VA gaat immers niet akkoord met het feit dat de partij in de huidige verdeling wordt opgesplitst door een gang. Pas bij een volgende vergadering zal worden gediscussieerd over een definitieve verdeling van de zitjes.

Een volledige lijst van de Vlaamse verkozenen vindt u hier.

Zeven fracties

Het parlement telt na de eedaflegging zeven fracties. Omdat PVDA slechts vier verkozenen heeft, vormt de partij echter geen ‘erkende’ fractie. Daarvoor zijn vijf leden nodig. Dat betekent onder meer dat de parlementsleden minder spreektijd krijgen en niet over extra fractiepersoneel beschikken.

N-VA is de grootste partij in het halfrond met 35 zetels, gevolgd door Vlaams Belang (23). CD&V heeft er 19, Open Vld 16. Groen telt 14 zitjes, sp.a in totaal 13 (waarvan eentje onder de naam sp.a-one brussels).

Geloofsbrieven

Vooraleer de leden de eed kunnen afleggen, moeten hun geloofsbrieven worden onderzocht. Er moet vooral worden nagegaan of ze over al hun burgerlijke en politieke rechten beschikken. Geen enkel parlementslid heeft tot nu toe een klacht ingediend tegen de verkiezing van een ander lid.