Direct naar artikelinhoud
TransgendersUpdate

Grondwettelijk Hof vernietigt deel transgenderwet: ook X moet mogelijkheid zijn op identiteitskaart

Sinds vorig jaar moeten transgenders niet langer een geslachtsoperatie ondergaan om het kenmerk M/V aan te passen op hun identiteitskaart. Maar volgens holebibeweging Çavaria gaat de wet nog niet ver genoeg.Beeld BELGA

Het Grondwettelijk Hof heeft een deel van de transgenderwet vernietigd. ‘Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit’, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. Dat betekent concreet dat er naast de mogelijke keuze tussen M en V ook een derde mogelijkheid X moet voorzien worden.

Met die uitspraak haalt holebiorganisatie Çavaria haar slag thuis. Die organisatie was naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de transgenderwet. Die wet, van kracht sinds 1 januari 2018, voorziet onder meer dat transgenders geen medische geslachtsverandering meer moeten ondergaan om ook op hun identiteitsdocumenten hun geslacht te laten aanpassen. Tot dan toe was dat wel een vereiste. 

Maar volgens Çavaria ging de wet nog niet ver genoeg omdat ze non-binaire personen (mensen die zich niet thuisvoelen in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’) nog steeds uitsluit.