Direct naar artikelinhoud
Politiek

‘Liberale fractie zet ambitieuze Guy Verhofstadt ‘onder curatele’’

De Roemeen Dacian Ciolos (links) wordt de opvolger van Guy Verhofstadt.Beeld EPA

Dacian Ciolos, ex-premier van Roemenië en ex-Europees Commissaris van Landbouw, is aangeduid als nieuwe fractieleider voor de liberalen in het Europees Parlement. Ciolos zal de Renew Europe-fractie in het Europese halfrond aanvoeren. Weekblad Knack citeert liberale bronnen die zeggen dat er binnen de fractie onvrede is over de ambities van Guy Verhofstadt. Daarom zou hij zelfs ‘onder curatele’ geplaatst zijn.

Renew Europe, de nieuwe fractie in het Europees Parlement die de liberalen van ALDE en de verkozenen uit de beweging van de Franse president Emmanuel Macron bundelt, heeft dus haar fractieleider. De Roemeen Dacian Ciolos volgt Verhofstadt op die de voorbije jaren de liberale ALDE-fractie heeft geleid. Volgens Politico kreeg Ciolos, soms ook wel de ‘Roemeense Macron’ genoemd, de steun van onder meer Macron zelf en de Spaanse liberale partij Ciudadanos.

Akkoord met christendemocraten

Politico schrijft ook dat Verhofstadt, die geen kandidaat meer was om zichzelf op te volgen als fractieleider, nu voorzitter van het Europees Parlement wil worden. Daarover wilde hij een akkoord sluiten met de christendemocraten, zo meldde de site vorige week al. De nieuwe parlementsleden moeten in de eerste week van juli met tweederdemeerderheid een nieuwe voorzitter kiezen. 

Niet alleen heerst er onvrede over de persoonlijk ambitie van onze oud-premier, ook vinden de liberalen het voorzitterschap van het Europees Parlement niet prioritair. In de eerste plaats wil de liberale familie de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager als Commissievoorzitter. Als dat niet zou lukken, dan willen de liberalen het voorzitterschap van de Europese Raad opeisen. Voor die functie, die nu in handen is van de Pool Donald Tusk, zouden onze premier Charles Michel en zijn Nederlandse collega Mark Rutte nog in aanmerking komen.

Aan de leiband

Omdat hij te veel soloslim speelde, zou Verhofstadt  voortaan de onderhandelingen met de andere fractievoorzitters niet langer alleen mogen voeren en geflankeerd worden door de Franse oud-diplomaat Nathalie Loiseau.

Renew Europe is de derde fractie in het Europees Parlement, na de Europese Volkspartij (EVP) en de socialisten en sociaaldemocraten (S&D).