In Sommarøy gaat de zon 70 dagen per jaar nooit onder.
Volledig scherm
In Sommarøy gaat de zon 70 dagen per jaar nooit onder. © Shutterstock

Noors eiland wil “tijdvrij” worden

Als het aan de inwoners ligt, wordt een Noors eiland officieel erkend als het eerste tijdvrije gebied op aarde. Op Sommarøy ('zomereiland') gaat de zon soms zo'n zeventig dagen niet onder. Dat maakt het onnodig om de klok in de gaten te houden, zegt lokale activist Kjell Ove Hveding.

32 reacties

  • Hanne Vlaeminck

    5 jaar geleden
    gerd peeters: ik had het over de gepensioneerden die DAAR wonen. En IK hang niet van de grootouders af om op mijn kinderen te passen wanneer wij gaan werken - de keren dat die op mijn kroost gelet hebben kan ik op één hand tellen en de oudste is bijna volwassen. Wij hebben namelijk veel geld betaald aan de onthaalmoeder en de buitenschoolse opvang. Als jij niet op je kleinkinderen wil passen moet je dat tegen je kinderen zeggen.
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Kris Verbeek : dat klopt helemaal niet. De agriculturele activeiten en de natuur zijn allemaal klokken. De haan die kraait ... duizenden klokken. Ik weet bv waar de schaduw het langste blijft in de groentetuin of waar die schaduw terug komt. Tussen 12 en 14u neemt iedereen hier een sieste. Iedereen : de wilde vogels ook! De maan, de sterren, de seizoenen, zaaitijden, plantijden, oogsttijden... allemaal klokken.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Maar misschien is die regelmaat wel heel anders, misschien wel variabel en afhankelijk van allerlei factoren, dan die monotone regelmaat die de samenleving ons met de uitvinding van de klok opgelegd heeft - bart mens. En waarom zou die regelmaat ook voor ieder mens hetzelfde zijn. Lijkt eerder onwaarschijnlijk.
  • Francine Weckx

    5 jaar geleden
    Hoe absurd is dat... Hahaha. Veronderstel dat uwe CEO zegt... Tja en straks om 0200 hr is er nog een vergadering hé... Oh sorry meneer, maar ik moet eerst ff gaan slapen... Hahaha
  • kris verbeek

    5 jaar geleden
    Interessant experiment. Laat ons weten hoe het loopt. Wij, westerlingen kregen pas gereguleerde tijd na de stoomtreinen, dus nog niet zo lang geleden.