ANP XTRA
Volledig scherm
© ANP XTRA

Tien Europese steden slaan alarm over toenemende Airbnb-verhuur

iHLNBrussel en negen andere Europese grootsteden slaan alarm: ze vrezen dat grootschalige toeristische verhuur van woningen via platforms als Airbnb verder toeneemt. Aanleiding hiervoor is een advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie waarin wordt gesteld dat de verhuurplatforms een informatieve dienst verlenen. Dat maakt het voor EU-lidstaten moeilijker om paal en perk te stellen aan verhuur via Airbnb.

5 reacties

  • Carl Op de Beeck

    5 jaar geleden
    Waar weinig over gezegd wordt is dat het zeer vaak de buren zijn die slachtoffer worden van dergelijke verhuur. Van de ene dag op de andere woon je opeens naast een soort hotel, met alle gevolgen vandien (lawaai, parkeeroverlast...)
  • Roger Wellens

    5 jaar geleden
    Een vakantieverblijf huren via Airbnb, Homeaway of Booking.com betaal je steevast minstens 20% tot 30% te duur. Huur rechtstreeks aan de eigenaar dan heeft U een correcte prijs en dito service. Websites bij de vleet op het web.
  • johanneke li

    5 jaar geleden
    dat hadden ze op voorhand toch al kunnen bedenken?! ik vindt dat elke verhuurde accommodatie moet worden aangegeven en dat dit voor airBNb niet anders is, zelfs al is het maar enkele dagen te huur per jaar.
  • Sebastian Peeters

    5 jaar geleden
    De steden zijn gewoon bang om inkomsten te verliezen met bijvoorbeeld toeristentaks. Dat de armere inwoners geen betaalbare huurwoningen meer vinden in de stad, zal hen een worst wezen. De laagste inkomens betalen toch amper belastingen of brengen toch kosten met zich mee zoals uitkeringen. Wat de stad niet wil verliezen, zijn de jonge tweeverdieners die rustiger, veiliger en goedkoper gaan wonen.
  • Eric Van den Bergh

    5 jaar geleden
    De wetgever blijft in gebreke. Ook de controle hierop loopt mank.