Bouwvakkers voortaan beter vergoed voor hun uren in de camionette

© Shutterstock

Het is een klassiek beeld: een camionette van een bouwbedrijf die met enkele arbeiders op weg is naar de werf. Bouwvakkers zullen daar voortaan beter voor worden vergoed, zo hebben vakbonden en werkgevers afgesproken.

jvh

Vakbonden en werkgevers zijn een protocol van sociaal akkoord overeengekomen voor de 170.000 bouwvakkers in ons land. Daarin heel wat klassieke afspraken, zoals een verhoging van de lonen met 1,1 procent de komende twee jaar en afspraken over brugpensioen en eindeloopbaan.

Het ontwerp van CAO bevat ook afspraken over de mobiliteit, zegt Patrick Vandenberghe, voorzitter van ACVBIE (bouw, industrie en energie). “Bouwvakkers zitten vaak lang in hun camionette naar de werf. Door de vele files zijn ze steeds langer onderweg”, aldus Vandenberghe. “Ze zullen daar voortaan beter voor worden vergoed”.

Concreet wordt de vergoeding voor die uren onderweg, de mobiliteitsvergoeding, opgetrokken met 20 procent. Chauffeurs die onderweg zijn zonder passagiers krijgen ook een extra vergoeding. En wie op jaarbasis 43.000 kilometer of meer op teller heeft staan, krijgt een extra recuperatiedag. “Dat is voor ons een symbolische doorbraak. Voor het eerst wordt tijd gehonoreerd”, aldus de voorzitter van de christelijke bouwvakbond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen