Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Belgische voetbalbond heeft nieuwe voorzitter: Mehdi Bayat

Mehdi Bayat.Beeld Photo News

Mehdi Bayat (40) is de opvolger van Gérard Linard als nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond. De gedelegeerd bestuurder van Charleroi, de broer van de omstreden makelaar Mogi Bayat, kon als topfavoriet tijdens een buitengewone algemene vergadering rekenen op 15 stemmen tegen 7. Bayat krijgt een mandaat voor twee jaar.

Bayat speelde het slim: hij verzekerde zich van de steun van de Franstalige amateurs (7), naast de 8 stemmen van de Profliga die hij voor zich had. Gilbert Timmermans en Philippe Godin, die door het amateurvoetbal naar voren werden geschoven, moesten zo het onderspit delven. Die laatste trok zich trouwens net voor de stemming terug. Timmermans wordt de eerste ondervoorzitter, Godin de tweede.

“Ik ben bijzonder verheugd met het vertrouwen dat ik heb gekregen”, aldus Bayat. “Gezien de beperktere, protocollaire rol van de voorzitter kan ik mijn rol bij Sporting Charleroi blijven vervullen. Bij de KBVB wil ik vooral het management, waarmee ik al goed heb samengewerkt, ondersteunen bij de realisatie van het 11-puntenplan.” Bayat is de twaalfde voorzitter van de KBVB.

Timmermans (76) moest het ook al in 2017 afleggen voor Linard, die de eerste voorzitter uit het Franstalige amateurvoetbal (ACFF) in 50 jaar was. Linard overschreed vorig jaar de leeftijdsgrens (75 jaar) voor een mandaat binnen de voetbalbond, maar het Uitvoerend Comité besliste eenmalig af te wijken van de leeftijdsgrens. En dus deed de voormalige ACFF-voorzitter en interim-CEO van de voetbalbond zijn mandaat uit.

Achter de schermen was Mehdi Bayat als ondervoorzitter samen met Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe al die jaren de sterke man. Zij zorgden onder andere voor de verdere professionalisering van de KBVB, met het binnenhalen van Peter Bossaert als CEO, en na het ontslag van Wilmots voor de aanstelling van Roberto Martínez.  

Bayat en Gilbert Timmermans.Beeld Photo News