Welke premier krijgen de Britten met Boris Johnson?

Boris Johnson © belga

Het uur van Boris Johnson breekt aan. Maar welke premier krijgt het Verenigd Koninkrijk met hem in Downing Street?

Het was vorige zondag precies drie jaar geleden dat een kleine meerderheid van de Britten er bij referendum voor koos om uit de Europese Unie te stappen. De volgende weken kiezen de leden van de Conservatieve Partij een opvolger voor ontslagnemend partijleider en premier Theresa May, en die zou de uitstap tegen 31 oktober eindelijk voor elkaar moeten krijgen. De keuze gaat tussen voormalig burgemeester van Londen en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en zijn opvolger in die functie, Jeremy Hunt. Als de rel over een felle ruzie met zijn vriendin bijtijds gaat liggen, twijfelt nauwelijks iemand eraan dat Johnson eind juli zijn intrek neemt in 10 Downing Street.

De Britten zijn brexit-moe en Johnson lijkt de man die de kwestie snel en radicaal uit de weg kan helpen.

Een recente enquête leert dat een ruime meerderheid van de partijleden Johnson toch boven elke andere kandidaat verkiest. Ze zijn, zo blijkt, ook zo overtuigend voor een brexit gewonnen dat ze het zelfs niet erg vinden dat een vertrek uit de Unie zonder akkoord kwalijk is voor de economie van hun land. Of dat het Verenigd Koninkrijk zelf als gevolg van de brexit uit elkaar kan vallen. Winst van Boris brengt een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid weer dichterbij. Maar de Britten zijn brexit-moe en Johnson lijkt de man die de kwestie snel en radicaal uit de weg kan helpen.

Het zakenblad The Economist stelde vorige week de vraag welke Boris Johnson de Britten krijgen als hij premier wordt. Hij is namelijk weinig standvastig in zijn overtuigingen. Als burgemeester van Londen was hij mild over immigratie en zong hij de lof van de Europese eenheidsmarkt. Tijdens de campagne voor het referendum sprak hij daar, zoals bekend, helemaal anders over. Hij stelt de werkelijkheid ook graag anders voor dan ze is. Zo vertelde hij recent op televisie nog dat de douanetarieven met de Unie bij een no deal- brexit niet zouden stijgen. De gouverneur van de Bank of England zelf zag zich gedwongen om hem te corrigeren.

Waarom kiezen de tory’s dan toch voor een ijdele opportunist zoals Johnson? Volgens voormalig minister van Financiën George Osborne is dat misschien omdat met hem alles mogelijk is: wat hij zegt, betekent niets. Hij is in die zin wellicht de enige die de deal die Theresa May met Brussel sloot alsnog door het Lagerhuis kan krijgen, schreef Osborne in de London Evening Standard. Of waarom niet toch nog een tweede referendum? Wat Johnson zeker wil vermijden, is dat hij vervroegde verkiezingen moet uitschrijven voor de brexit is gerealiseerd. Dan worden zijn tory’s namelijk door de Brexit Party van Nigel Farage weggeblazen en is zijn verblijf in Downing Street van korte duur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content