De lage rente maakt het investeren in een opbrengsteigendom aantrekkelijk.
Volledig scherm
De lage rente maakt het investeren in een opbrengsteigendom aantrekkelijk. © Shutterstock

Opsteker voor huizenkopers én staatskas: Belgische langetermijnrente historisch laag

Laag, lager, laagst. Dat is momenteel het devies voor de langetermijnrentes in Europa. Voor België werd deze namiddag een nieuw historisch dieptepunt bereikt, met een rente op tien jaar van nog slechts 0,0192 procent. In Italië zakte de langetermijnrente voor het eerst sinds mei 2018 onder de 2 procent. In Duitsland, dat al even met een negatieve rente op tien jaar kampt, zakte die nog verder, tot -0,35 procent. De lage rente is goed nieuws voor wie een woonlening aangaat én voor de Belgische staatskas.

3 reacties

  • Pieter Werlo

    5 jaar geleden
    Piet, kijk eens naar de prijs van de huizen. Voor een ongerenoveerde arbeiderswoning uit 1940 betaal je nu 350000 (Leuven). Dat is 14 miljoen Belgische frank, meer dan 20 keer zo veel als in de jaren '70, toen de rente zo hoog stond.
  • piet devlieger

    5 jaar geleden
    En dan zeggen de jongeren nog dat de oudere generatie - zij die soms nog aan 14 % moesten lenen voor hun huis - alles gratis kreeg en voor niets moeite moest doen. Wie nu leent zit echt wel op rozen. Als je redelijk verdient nu moet je niet één huis kopen maar twee of drie en je wordt slapend rijk.
  • Tim Peeters

    5 jaar geleden
    Helemaal onjuist.nu betaal je dikwijls 100000 euro teveel.waar is het voordeel van lage rente voor huizen.misschien in de zakken van vastgoedmakelaars.en de Vlaming die bleef oerdom.