Direct naar artikelinhoud
FilmJames Bond

Is het einde van 007 in zicht?

Daniel Craig deze week tijdens de opnames van de voorlopig nog titelloze film ‘Bond 25'.Beeld RV Twitter - James Bond

Is de 25ste James Bond de meest vervloekte filmproductie uit de geschiedenis van de franchise? Na onenigheden met regisseurs, een geblesseerde Daniel Craig (51) en een ontploffing op de set gooit nu gastactrice Grace Jones de handdoek in de ring. Is het einde van 007 in zicht?

Fans keken er al naar uit: 34 jaar na A View To A Kill zou Grace Jones – intussen 71 – opnieuw te zien zijn aan de zijde van James Bond. Maar toen Jones deze week arriveerde in de Britse Pinewood Studios, ontdekte ze dat haar rol beperkt was tot een cameo. Te min, vond de diva, dus stapte ze op. Het is een zoveelste tegenslag voor de film, voorlopig nog geafficheerd onder de werktitel Bond 25

Het begon al in 2015 met de hoofdrolspeler die dwarslag, nog voor de vorige film in de zalen kwam. “Ik snij nog liever mijn polsen door dan een vijfde keer James Bond te spelen”, zei Daniel Craig bij de presentatie van Spectre in 2015. De geruchten werden pas een jaar later ontkracht: Craig zou toch blijven.

Maar omdat Craig bleef, stapte Sam Mendes op. Nochtans had hij vanuit de regiestoel de laatste twee films tot een goed einde gebracht. “Spectre brengt alle vier de films van Daniel samen in één slotverhaal, en voltooit een reis”, zei hij in Deadline. Producers Barbara Broccoli en Michael G. Wilson moesten dus niet langer op zoek naar een nieuwe agent 007, wel naar een regisseur.

Die werd pas in maart vorig jaar gevonden in Danny Boyle (Trainspotting). Zijn voorwaarde: dat hij scenarist John Hodge mocht meebrengen. Alles werd beklonken, er was zelfs een releasedatum. Op 25 oktober 2019 zou de nieuwe Bond in de Britse zalen komen. 

Explosie

Geen half jaar later was er alweer stront aan de knikker. Omwille van “creatieve meningsverschillen” werden Boyle en Hodge aan de deur gezet. Zo bleken de twee producers én Craig problemen te hebben met het voorgestelde scenario. Dus moesten ze opnieuw op zoek naar een regisseur, én een nieuw verhaal. Uit voorzorg werd de releasedatum alvast verlaat naar 14 februari 2020.

In september werd Cary Joji Fukunaga (True Detective) aangetrokken als regisseur. En hij trommelde Neal Purvis en Robert Wade weer op voor het scenario, die door Boyle op non-actief werden gezet. De opnames zouden in maart van start gaan, maar op dat moment was er nog altijd geen afgeklopt verhaal. In april werd Phoebe Waller-Bridge (Killing Eve) erbij gehaald. En werd Bond 25 nog eens achteruitgeschoven, naar 8 april 2020.

Pas sinds mei is er effectief opgenomen, maar het liep al snel mis wanneer Craig in Jamaica zijn enkel blesseerde en geopereerd moest worden. Dus werden de opnames weer stilgelegd. Problematisch, want booswicht-acteur Rami Malek bleek met zijn drukke agenda niet te kunnen wachten tot Craig uit ziekteverlof zou komen. Een logistieke nachtmerrie.

Prins Charles en Daniel Craig op de set van de nieuwe Bond-film.Beeld Photo News

En dan moest het ergste nog komen. Eenmaal de opnames weer waren opgestart, liep het helemaal mis in de Pinewood Studios. Een nochtans gecontroleerde explosie deed een deel van de set instorten. Een crewlid raakte gewond, een deel van het dak werd weggeblazen, net als enkele muren van de set. Pas vorige week zijn de opnames hervat, terwijl Craig en Broccoli voor het oog van de pers met prins Charles over de geïmproviseerde set liepen. Maar dan weten ze nog niet dat de groots aangekondigde terugkeer van Grace Jones niet doorgaat.

Normaal is productiehuis EON Productions kampioen in het ophangen van een rookgordijn rond elke nieuwe Bond-film. Door af en toe grote namen te lekken, van Bond-girl tot wie de nieuwe titelsong zingt. En zo kunnen ze steevast rekenen op veel publiciteit. Maar voor deze 25ste incarnatie lijkt die truc niet meer te werken. Behalve dan dat niemand in de gaten lijkt te hebben dat dit helemaal niet de 25ste Bond is. EON draaide er dan wel al 24, er zijn ook twee films gemaakt door andere studio’s, die even niet werden meegeteld. Achteraf bekeken hadden ze misschien beter niet zoveel aandacht getrokken voor de nog steeds titelloze Bond 25.