Direct naar artikelinhoud
Natuur

Natuurpunt roept burgers op om vlinders te tellen

Koninginnenpage.Beeld Thomas Vanhaute

De natuurvereniging Natuurpunt roept iedereen op om tussen 6 en 28 juli de vlinders in hun tuin te tellen en de resultaten door te geven via www.vlindertelling.be

De vlindertelling wordt al voor de dertiende keer georganiseerd. Jaarlijks nemen duizenden Vlamingen deel. Voor het eerst wil Natuurpunt tellingen uitvoeren gespreid over een hele maand, laat de organisatie weten.

De extreme droogte van afgelopen zomer lijkt een groot effect gehad te hebben op onze vlinders, en dat wil Natuurpunt verder onderzoeken. Voorlopig blijken vooral vlindersoorten die hun eitjes op brandnetels leggen (zoals kleine vos, landkaartje, dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia) het niet goed te doen. Andere soorten, zoals de warmteminnende koninginnenpage, verwacht Natuurpunt dan weer meer te zien. 

Bij lange warmere periodes kunnen ook zeldzaamheden opduiken, zoals onlangs de steppeparelmoervlinder.

“De laatste jaren was het almaar moeilijker te voorspellen wanneer de vlinderpiek zou zijn”, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. “Nu gaan we een hele maand tellen en zal die vlinderpiek daar zeker in vallen.” (Belga)

www.vlindertelling.be