Direct naar artikelinhoud
Rusland

Brand in Russische nucleaire duikboot ontstaan bij accu

De haven van de Russische stad Severomorsk, ten noorden van Moermansk.Beeld REUTERS

De brand die dinsdag ontstond in een Russische onderzeeër is ontstaan bij de accu. Dat zegt de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe vandaag. Bij de brand kwamen veertien opvarenden om. Ook bevestigde Sjojgoe dat het gaat om een nucleaire onderzeeboot.

Andere opvarenden wisten de brand te blussen, waarna de duikboot is teruggekeerd naar Severomorsk, even ten noorden van Moermansk. President Vladimir Poetin stelde meteen na de brand een onderzoek in naar de oorzaak. De doden zijn vermoedelijk gevallen door de rook en gassen die de brand veroorzaakte. 

De kernreactor is niet getroffen, zo deelt Sjojgoe  in een rapport aan Poetin mee. “De kernreactor (van de duikboot) is compleet geïsoleerd en gecompartimenteerd. De bemanning heeft alles in het werk gesteld om de installatie te beschermen, die volkomen operationeel is”. Het is de eerste keer sinds de tragedie dat Moskou aangeeft dat het om een kernonderzeeër gaat. Het type is evenwel nog niet onthuld. De minister hoopt “dat het niet echt lang zal duren” om de duikboot te herstellen en weer te water te laten. 

Tragedie

Poetin heeft zijn “diepste medeleven” betuigd aan de familie van de slachtoffers: “Dit is een groot verlies voor de marine en het leger in zijn geheel”, aldus de president die zei dat er zich onder de dodelijke slachtoffers zeven kapiteins en twee Helden van Rusland, de hoogste militaire onderscheiding in Rusland, bevonden.

Het incident was het dodelijkste met een Russische onderzeeër sinds augustus 2000. In dat jaar zonk de nucleair aangedreven Koersk in de Barentszzee na twee explosies. Alle 118 opvarenden kwamen daarbij om het leven.