Eerste maatregelen wegens droogte: boeren mogen geen water oppompen

Boeren mogen geen water halen uit bepaalde Antwerpse en Limburgse waterlopen. © Photo News

Na Antwerpen neemt nu ook Limburg maatregelen tegen de aanhoudende droogte. Boeren mogen er niet langer water oppompen uit bepaalde waterlopen. ‘Het waterpeil staat kritisch laag’, klinkt het. Een sproeiverbod is voorlopig nog niet aan de orde.

Jens Vancaeneghem, gget

De Limburgse gouverneur Herman Reynders heeft donderdag na een droogte-overleg een politiebesluit ondertekend dat boeren verbiedt om water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in onder meer Sint-Truiden en Gingelom.

Door de hittegolf eind juni is het opgebouwde neerslagtekort in Limburg te groot geworden, zo staat in het besluit. Het waterpeil staat op sommige plaatsen kritisch laag wat ook een invloed heeft op de waterkwaliteit, ‘wat gezondheidsrisico’s voor mens en dier met zich kan meebrengen’, klinkt het. De boeren mogen wel nog water pompen uit de bevaarbare waterlopen.

Landbouwers die het politiebesluit overtreden, riskeren een gevangenisstraf tot 14 dagen en/of een boete tot 200 euro.

Het verbod ligt in lijn met wat de provincie Antwerpen dinsdag besloot. Ook daar geldt een oppompverbod voor negen kleinere waterlopen. ‘Vooral uit ecologische overwegingen en om planten en vissen te beschermen’, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Meer gedifferentieerde aanpak

Een oppompverbod is geen goed nieuws voor de landbouwers, maar Stijn De Roo van de Boerenbond is alvast blij dat de overheid iets meer gedifferentieerd tewerkgaat dan vorig jaar. ‘Toen werd over grote gebieden zonder meer een verbod uitgevaardigd, ook waar het geen impact op de droogte had. Dat is nu anders. Vandaag wordt gekeken naar de effecten van het oppompen uit welbepaalde waterstromen.’

Over de gevolgen van het verbod valt nog niet veel te zeggen. ‘Daarvoor wachten we het weer van de komende dagen en weken af.’ Feit is wel dat de natuur de lange droogte van vorige zomer nog niet heeft verteerd. De abnormaal lage grondwaterstand is daar een gevolg van. ‘Die impliceert dat planten moeilijker aan het bodemwater geraken doordat het zich dieper in de bodem bevindt. Bovendien verdwijnt insijpelend water ook sneller naar beneden’, aldus De Roo.

Dat we ons de komende jaren nog aan lange droogteperiodes mogen verwachten, staat omzeggens vast. Om ons daartegen te wapenen is meer nodig dan kortetermijnmaatregelen zoals een oppompverbod, weet De Roo. ‘Daarom stelde de overheid twee jaar geleden een droogtecoördinator aan. Die kreeg de opdracht te werken aan een meersporenbeleid. Dat impliceert onder meer samenwerking met andere waterverbruikers zoals de industrie. Het vraagt ook om aandacht voor waterbuffering en de aanleg van watervoorraden in tijden van schaarste.’

Voorlopig komt er geen algemeen sproeiverbod. Vorige zomer was het zo droog dat er beperkingen kwamen op het gebruik van het leidingwater. De wagen wassen, het gazon besproeien of sportvelden beregenen mocht toen niet.