“Dit is de slechtste regering ooit”

© Photo News

In een interview met De Zondag haalde ex-premier Di Rupo (PS) ongemeen hard uit naar de huidige regering van premier Michel. “Ik heb nog nooit zo’n slechte regering gezien,” zei de PS-topman. Verder had hij het over de Waalse wapenexport en de staat van zijn partij. Alles was echter doorspekt met heftige kritiek aan het adres van Charles Michel.

adm

“De regering-Michel, dat is geen serieuze regering, dat is een chaotische regering van amateurs,” steekt de ex-premier van wal. Hij hekelt de snelle beslissingsprocedures die deze regering aanhoudt. “Toen ik premier was, discussieerden we dagenlang over pakweg één miljoen. Heel minutieus, met technische fiches in de hand. Deze regering beslist op één nacht om hier een miljard te besparen, daar een miljard. Ik vind dat persoonlijk ondenkbaar.”

© Bart Dewaele

Het zit de PS-topman duidelijk hoog. Het naar eigen zeggen totale gebrek aan professionaliteit brengt hem zo ver dat hij stelt “nog nooit zo’n slechte regering gezien” heeft. Van leedvermaak is er echter geen sprake want “besparingen in de sociale zekerheid, de indexsprong, de lastenverhogingen, dat raakt de mensen heel erg,” aldus Di Rupo.

“Haal het geld bij wie meer kan bijdragen”

Ook het hete hangijzer van het moment kon niet ontbreken. Di Rupo meent dat een vermogens- en meerwaardebelasting de enige manier is om de sociale infrastructuur en voorzieningen van het land intact te houden. Verder pleit hij voor een opgevoerde strijd tegen fiscale fraude.

Over de waalse wapenexport naar Saudi-Arabië bleef de PS-topman op de vlakte. “Ik verkies een wereld zonder wapens,” zei Di Rupo, “ je moet ook rekening houden met de economische dimensie. Wij handelen net zoals andere Europese landen.” Zodra Europa wapenexport naar Saudi-Arabië verbiedt zal Wallonië zich schikken, vertelde Di Rupo nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen