Maria Natividad Jauregui Espina.
Volledig scherm
Maria Natividad Jauregui Espina. © kos

België veroordeeld wegens gebrek aan motivatie bij niet-uitlevering ETA-verdachte

België moet een schadevergoeding betalen aan de vijf kinderen van een Spaanse legerkolonel die in 1981 vermoord werd bij een ETA-aanslag. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag beslist in een nieuw arrest. De Belgische justitie weigert namelijk een van de verdachten van de moord, de in ons land wonende Maria Natividad Jauregui Espina, aan Spanje uit te leveren omdat de vrouw daar het risico zou lopen op foltering, een onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing. Volgens het Mensenrechtenhof heeft België te weinig onderzoek gedaan naar het reële risico dat de vrouw in Spanje loopt.

10 reacties

  • Francois Delporte

    5 jaar geleden
    Peter Janssens,ik dacht dat de rechterlijke macht en de andere machten gescheiden zijn. Nog dit in 2013 was N-VA zelfs niet aan de macht
  • Filip Vanlaeken

    5 jaar geleden
    Dat komt ervan als je een gerecht hebt dat zwaar politiek getint is, politieke gevangenen neemt etc. In feite moeten we ons de vraag stellen : als het Hof v Cassatie toegeeft dat het gerecht in Spanje foltert, wat doet dat land dan in de EU ? Waarom laten wij ons in met schurkenstaten ?
  • William Van den Berghe

    5 jaar geleden
    Ze gebruiken hier altijd datzelfde flauwe en niet gemotiveerde excuus om geen personen te moeten uitleveren. Mooi lik op stuk.
  • Richard du Maine

    5 jaar geleden
    Dus Cassatie is niet langer het hoogste hof in België... Na 3 vragen om uitlevering, en 3 keer nee te krijgen, zegt Spanje dat hun mensenrechten geschonden zijn? WAT VOOR EEN JURIDISCHE FARCE IS DAT?
  • Yves De Groote

    5 jaar geleden
    Gezien de acties tegen de Catalaanse democratisch verkozenen kunnen we Spanje nog moeilijk als een democratisch land beschouwen.