Direct naar artikelinhoud
Ontslag Kris Van Dijck

N-VA draagt Wilfried Vandaele voor als nieuwe voorzitter Vlaams Parlement

Wilfried Vandaele.Beeld BELGA

N-VA’er Wilfried Vandaele volgt zijn partijgenoot Kris Van Dijck op als tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement. Zaterdag komt het voltallige parlement al samen om zijn aanstelling te bevestigen.

De 60-jarige burgemeester van De Haan zetelt sinds 2009 in het Vlaamse halfrond en wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen. In het parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet wel nog samenkomen om de voorgedragen kandidaat te bevestigen als voorzitter. Dat gebeurt zaterdag, om 11 uur, zo vernam de redactie. 

Vandaele werd voorgedragen door zijn partij. Vrijdagochtend kwamen de fractievoorzitters samen om zijn kandidatuur te bevestigen. Omdat Filip Dewinter (Vlaams Belang) waarnemend voorzitter was na het ontslag van Kris Van Dijck (N-VA), zat hij die vergadering voor.  De N-VA’er stapte donderdag op na beschuldigingen van sociale fraude. 

Lees nu

🎖 Portret: De partijsoldaat die het tot eerste Vlaamse burger schopte

🗣 Reconstructie: En toen luisterde niemand nog naar de toespraak: zo kwam Van Dijck ten val

❓ Analyse: ‘Hij mocht net als eerste burger van Vlaanderen het volk toespreken, en dan gebeurt dit

🖋 Opinie: ‘Het minst verkwikkelijke aan deze historie: de geur van cliëntelisme

📅 Tijdlijn: het brokkenparcours van Kris Van Dijck

Als grootste partij kwam het de N-VA toe om de tijdelijke parlementsvoorzitter te leveren tot er een regering is gevormd.  “In deze moeilijke tijden heeft het Vlaams Parlement zo snel als mogelijk een nieuwe voorzitter nodig”, geeft N-VA-fractieleider Matthias Diependaele aan. Vandaele zegt zelf vereerd te zijn met de rol die hij kan vervullen. “De omstandigheden waarin dit verloopt zijn misschien niet ideaal, maar dat maakt een snelle opvolging des te belangrijker. Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren.” Hij zegt zich terughoudend te zullen opstellen zodat “de rust en sereniteit kan weerkeren”.

Met Vandaele kiest N-VA voor iemand met een gelijkaardig profiel als dat van Van Dijck. Ze draaien al jaren mee in de partij en hebben een verleden bij VU, de voorloper van de N-VA. 

‘Groene’ Vlaams-nationalist

Net als de vorige parlementsvoorzitter, Jan Peumans, is Vandaele een ‘groene’ Vlaams-nationalist, die het leefmilieu hoog in het vaandel draagt. Vandaele was steeds een kritische stem in debatten over het mestactieplan of de bescherming van kwetsbare bossen in Vlaanderen. 

Twee jaar geleden beklom hij het spreekgestoelte in het Vlaams Parlement met een bijl in handen. Zijn boodschap aan toenmalig milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) toen was om “snel knopen door te hakken” in het dossier over de bescherming  van de kwetsbare bossen. Omdat hij met een potentieel wapen het parlement was binnengekomen op 22 maart, net één jaar na de terreuraanslagen in Brussel, kreeg hij heel wat kritiek van collega-parlementsleden.