Direct naar artikelinhoud
Vaccinaties

Miljoenen kinderen krijgen geen vaccins

Maar 86% van de kinderen krijgen de noodzakelijke vaccins.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Meer dan 20 miljoen kinderen wereldwijd hebben de noodzakelijke vaccins voor mazelen, difterie en tetanus niet gekregen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Onder andere de opmars van ‘anti-vaxxers’ dragen toe tot de stagnatie van het aantal gevaccineerde mensen.

In 2018 zouden meer dan 20 miljoen kinderen wereldwijd de noodzakelijke vaccins voor mazelen, difterie en tetanus niet gekregen hebben. De stagnatie van het aantal gevaccineerde mensen kan voor gevaarlijke uitbraken van ziektes zorgen. Er werden vorig jaar bijvoorbeeld 350.000 gevallen van mazelen gemeld, wat meer dan een verdubbeling is tegenover 2017.

Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie laten weten dat de wereldwijde vaccinatiegraad sinds 2010 van vier vaccins (difterie, tetanus, kinkhoest en mazelen) tot stilstand is gekomen op 86%. Volgens hen is echter een vaccinatiegraad van 95% nodig om bescherming te bieden tegen uitbraken van ziektes. Het zijn vooral kinderen in arme of door conflict getroffen landen die ziek worden, omdat zij de minste kans hebben op goede zorg.

Volgens Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef, is mazelen een goede indicator om te weten waar we nog meer werk aan de winkel is. “Omdat mazelen zo besmettelijk zijn, wijst een uitbraak op gemeenschappen die vaccins missen omwille van een gebrek aan toegang tot de vaccins, geldproblemen, of op sommige plaatsen door zelfingenomenheid.” Daarmee verwijst Fore naar de recente opmars van “anti-vaxxers”, die niet geloven in de werking van inentingen. “We moeten alles in het werk stellen om elk kind te vaccineren”, besluit ze.

Ook landen die over het algemeen een hoge vaccinatiegraad hebben, worden slachtoffer van grote uitbraken van mazelen. Zo ook de Amerikaanse stad New York. In enkele New Yorkse wijken brak in april namelijk de mazelen uit. De stad zag zich dus genoodzaakt de vaccinatie voor mazelen te verplichten.