Uitbater wil 2 miljoen bezoekers in 4 Vlaamse zwembaden aan identiteitscontrole onderwerpen

© rr

Zwembaduitbater LAGO wil tegen het einde van de week in vier van de negen zwembaden die het bedrijf beheert, een identiteitscontrole uitrollen. Naast Gent wordt ook in Beveren en Kortrijk voortaan een identiteitskaart gevraagd aan kinderen vanaf 12 jaar. In Lier wordt een bestaand systeem aangepast. Jaarlijks zullen voortaan zowat 2 miljoen zwembadbezoekers in Vlaanderen aan een identiteitscontrole onderworpen worden.

jvh

Dinsdag installeert een aannemer een identiteitscontrolesysteem in Gent na meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door enkele jongeren in Rozebroeken, een van de grootste zwembaden van Vlaanderen. Uitbater LAGO wil nog deze week een algemene identiteitscontrole uitrollen in vier van de negen zwembaden die het bedrijf in België beheert, zegt algemeen directeur Dieter Thielemans. Jongeren die in het verleden voor overlast hebben gezorgd, kan op die manier tijdelijk of permanent de toegang ontzegd worden. De gegevens worden niet - zoals dat voorheen in Lier gebeurde - opgevraagd in een politiedatabank. Maar het systeem heeft ook een ontradend effect.

“We geloven in de efficiëntie van het systeem”, zegt Thielemans. “Het gaat vaak om jongeren die vaste bezoeker zijn.” LAGO bekijkt of het de databank van verschillende zwembaden mag koppelen volgens de nieuwe GDPR-wetgeving. Zo kunnen bezoekers die zich niet aan de regels houden, niet elders alsnog de rust verstoren.

Een koppeling met de politiedatabank - zoals dat voorheen in Lier gebeurde - wordt voorlopig verbroken omwille van privacykwesties. Of een identiteitscontrole ook in de vijf andere LAGO-zwembaden (Brugge, Zwevegem, Bergen, Pelt en Eupen) wordt overwogen, kan Thielemans niet bevestigen. “Dat wordt beslist in samenspraak met onze overheidspartners”, zegt Thielemans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen