Direct naar artikelinhoud
Politiek

Witte rook in Brussel: socialisten, groenen, Open Vld en DéFI hebben een regeerakkoord

Laurette Onkelinx.Beeld Photo News

Groen, Open Vld, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI zijn er deze nacht dan toch in geslaagd de onderhandelingen voor een Brussels regeerakkoord af te ronden. Het akkoord, dat zo’n 120 pagina’s telt, wordt later vandaag voorgesteld. Ook de verdeling van de bevoegdheden moet in de loop van de dag nog worden afgerond. De MR liet bij monde van Françoise Schepmans weten dat hun uitsluiting “de zaken voor de Waalse en federale onderhandelingen noodzakelijkerwijs moeilijker zal maken”.

Het is uiteindelijk een moeilijke bevalling geworden, nadat Open Vld maandag voor de tweede maal tijdens de formatie de deelname van de MR op tafel legde. Na een schorsing van de plenaire vergadering maandag, liep de vergadering van dinsdag vijf uur vertraging op omdat Open Vld nog intern overleg tussen partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz nodig had. Maar even voor zessen kon de ultieme vergadering starten.

Omstreeks half negen verlieten de onderhandelaars het Brussels Parlement om een hapje te eten en op een geheime plek verder te werken in een beperkte delegatie. Ze namen alvast hun tijd, want het duurde tot half vier deze nacht tot er witte rook kwam van het kabinet van uittredende minister-president en formateur Rudi Vervoort (PS). Voor de deur werden immers de wagens van enkele van de onderhandelaars opgemerkt.

Reeds op 31 mei, vijf dagen na de verkiezingen, raakten Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a het eens om aan Nederlandstalige kant de onderhandelingen te starten voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Aan Franstalige kant sleepte de partnerkeuze iets langer aan. 

MR not amused

Op 24 juni zou dan de eigenlijke formatie met zes partijen - PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant - moeten starten. Maar die dag kwam Open Vld niet opdagen aan de onderhandelingstafel omdat ze de MR mee in het proces wilde betrekken. Dat stuitte op een kort ‘neen’ van de Franstaligen, waarna het formatieberaad een week later, op 1 juli, dan toch van start ging. Intussen bereidden technische werkgroepen de onderhandelingen voor, inclusief medewerkers van Open Vld.

De MR liet al weten dat dit regeerakkoord de vorming van een federale en Waalse regering zal “bemoeilijken”.

Françoise Schepmans (MR).Beeld BELGA

“Als deze partijen denken dat Brussel geïsoleerd kan bestaan zonder rekening te houden met Wallonië, Vlaanderen of het federale niveau, dan zal dat een negatief resultaat opleveren. Brussel is al tientallen jaren de meest arme regio”, reageert MR-boegbeeld Françoise Schepmans in de radiostudio van de RTBF.

De fractieleidster van de Franstalige liberalen in het Brussels parlement waarschuwt tegelijkertijd voor een impact op de lopende onderhandelingen in Wallonië, de Franse gemeenschap en op federaal niveau. In Franstalig België onderhandelt MR sinds kort met PS en Ecolo, nadat die laatste twee partijen een minderheidsregering door de neus geboord zagen. “De onderhandelingen gaan door, maar de omstandigheden en de manier waarop zullen veel ruwer worden dan normaal, want de houding van PS en Ecolo hebben ons diep gechoqueerd”, aldus Schepmans.

Regering voor 21 juli

Vandaag wordt het regeerakkoord op een persconferentie voorgesteld. In de (voor)avond is het dan aan de zes partijen om hun fiat te geven op hun toetredingscongressen, waarna de namen zullen geprikt worden op de verschillende ministerposten.

Morgen volgt dan de eedaflegging en legt de minister-president, wellicht opnieuw Rudi Vervoort, de regeringsverklaring af in het Brussels Parlement, dat na een debat vrijdag op zaterdag het vertrouwen moet geven. Daarmee zouden de zes coalitiepartners alvast hun eerste belofte nakomen: een Brusselse regering voor de nationale feestdag op 21 juli.

Na de regering van de Duitstalige Gemeenschap is de Brussels regering de tweede bewindsploeg die na de verkiezingen van 26 mei gevormd is.