Koning Filip tijdens zijn toespraak naar aanleiding van 21 juli
Volledig scherm
Koning Filip tijdens zijn toespraak naar aanleiding van 21 juli © rv

Koning Filip roept politici op tot actie en wil zo snel mogelijk een regering

Tijdens zijn jaarlijkse toespraak, naar aanleiding van onze nationale feestdag, heeft koning Filip aangegeven dat hij zo snel mogelijk een nieuwe regering wil. Hij vindt dat er een open dialoog moet komen. “Alle partijen moeten samen naar oplossingen zoeken, zonder exclusieven.” Daarmee spoort hij impliciet N-VA en PS aan om rond de tafel te gaan zitten. De koning mag geen uitgesproken standpunt innemen over politieke kwesties. Zijn toespraak wordt ook nagelezen door de regering in lopende zaken.

103 reacties

  • Roger Vanthillo

    5 jaar geleden
    Di Rupo wil praten. Enkel als de informateurs het vragen. Als de koning vraagt de verschillen te overstijgen kan hij ook niet anders dan te praten over het confederalisme als middel om tot een rechtvaardigere verdeling van de lusten en lasten te komen met eigen verantwoordelijkheden. dat door N-VA aan de kiezer werd voorgelegd. Als hij het enkel wenst te hebben over de uitbreiding van de transfers, zonder één enkele verbintenis, of een aanpassing van de financieringswet hoeft het niet.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    De Zweedse coalitie erfde een tekort van 12,4 miljard van Di Rupo. Aanvankelijk leek het er op dat deze regering ging afsluiten met ongeveer een tekort van 8 miljard. Maar steeds nieuwe gegevens hebben dat ondertussen doen oplopen tot 11 miljard. Verschil met Di Rupo is dat deze veel meer rente moest betalen op de staatsschuld. En dat deze regering ons een indexsprong en een hoop nieuwe taksen en accijnzen in de maag splitste. Miljarden inleveringen die enkel geleid hebben tot minder groei.
  • censor

    5 jaar geleden
    Wie schrijft er eigenlijk "zijn" speeches...?
  • gina duribreux

    5 jaar geleden
    meer dan nodig en elk eigen boontjes dopen ook de koning mag zelf zeggen hoeveel hij gaat inleveren allee en ferm sire profiteren is gedaan na 180jaar is voldoende geweest en dit geld voor alle die van de staat moeten leven zeker de grootte wedden daar moet 40% afgeroom worden
  • Herman Cohen

    5 jaar geleden
    Vanaeken jokke "wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil "? Wie of wat probeert gij te steunen met leugens, fake news en bedrog? De vreetpartijen in het fornuis?, de zatte chauffeurs van NVA of de hoerenlopers voor wie de sociale zekerheid iets is om belastingsonduikers aan een uitkering te helpen en dat terwijl gij 3/4 van de mensen in de armoede duwt. Er zijn grenzen.