© BELGA

STANDPUNT. Koning Filip spreekt taal van het volk

Ook van koning Filip mogen de regeringsonderhandelingen een stuk sneller gaan dan nu het geval is. In zijn toespraak, naar aanleiding van onze nationale feestdag, pleitte de koning afgelopen weekend voor een open dialoog. Hij wil dat alle partijen naar oplossingen zoeken. Zonder exclusieven. Dat mag als een oproep aan N-VA en PS beschouwd worden, met het dringende verzoek om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.

PATRICK VAN DE PERRE

Iedereen weet dat de toespraak van de koning eerder symbolisch is en bovendien nagelezen is door de regering. Al kunnen we ons voorstellen dat Filip achter de door hem uitgesproken woorden staat. Net zoals veel van zijn landgenoten, zal ook hij met fronsende wenkbrauwen naar de politieke impasse zitten kijken. België heeft een reputatie als het aankomt op langlopende en moeizame onderhandelingen. Maar nu beweegt er wel heel weinig.

Het lijkt er ook niet op dat dit snel gaat veranderen. In tegenstelling tot koning Filip, die vooral langs de zijlaan moet toekijken, is Bart De Wever een van de hoofdrolspelers in het politieke spel. De voorzitter van de N-VA liet afgelopen weekend opnieuw niet in zijn kaarten kijken. Ook niet toen journalisten van VTM Nieuws hem in aanloop naar het Te Deum in Antwerpen tot een politieke uitspraak probeerden te verleiden.

De ergernis was op het gezicht van Bart De Wever af te lezen. Maar meer dan dat hij de journalistieke ijver niet kon smaken, kwam de kijker niet te weten. De voorspelling van Wetstraat-watchers, dat we voor het najaar geen nieuwe federale regering moeten verwachten, komt steeds dichterbij. En zelfs die datum wordt door sommigen onder hen nog als te optimistisch afgedaan.

Voor enige politieke actualiteit moeten bij de partijen zelf zijn. Vooral bij Open Vld doen ze er alles aan om zichzelf in de voet te schieten. Nationaal voorzitter Gwendolyn Rutten liep vorige week al een blauwtje, toen haar Brusselse afdeling een regeringsakkoord afsloot zonder de Franstalige liberalen. Nochtans wilde Rutten nadrukkelijk dat ook de MR deel zou uitmaken van de nieuwe coalitie.

Zondag deelde haar partijgenoot Vincent Van Quickenborne een nieuwe stoot uit. Hij vindt dat de Open Vld een te linkse koers vaart en dat het tijd wordt voor een nieuwe voorzitter. Een klus die hij eventueel zelf wel wil klaren. Het intern gekrakeel bij de liberalen zal er niet voor zorgen dat de onderhandelingen voor een federale regering er gemakkelijker op worden. Tenzij Open Vld niet voorkomt in het verhaal. Maar dat is weinig waarschijnlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER