Direct naar artikelinhoud
Nationale feestdag

100.000 mensen op defilé voor nationale feestdag

Het militair defilé trok zo'n 100.000 mensen.Beeld Photo News

Zo’n 100.000 mensen waren in Brussel aanwezig om het defilé bij te wonen en deel te nemen aan het Feest in het Park in het kader van de nationale feestdag. Dat blijkt uit een eerste ­telling, meldt William Mariel, assistent-woordvoerder van de Brusselse lokale politie.

Het nationaal defilé ging rond 16.00 uur van start met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, veteranen, de marine en een luchtdefilé. Thema dit jaar was de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na Wereldoorlog II.

Een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd reed mee in het defilé. Het ging onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1. Daarna was het de beurt aan het burgerlijk defilé, met politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis.

De slogan van het nationaal defilé luidde dit jaar: ‘Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal’.

Ook was er het Feest in het Park, met een feestzone die zich uitstrekte van aan het ­Justitiepaleis tot aan het federaal parlement, inclusief het ­Koningsplein, de Zavel en de Regentschapstraat.