Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

In vijf minuten mee met het nieuws

Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

De huizenprijzen stijgen fors, vanmiddag weten we of Boris Johnson de opvolger van Theresa May wordt,  voor 1000 euro kan u uzelf testen op allerlei erfelijke ziektes en volgens Van Overtveldt is het niet de schuld van de N-VA dat het begrotingstekort oploopt.

In het nieuws 

1. Vanmiddag krijgen de Britten uitsluitsel: wordt Boris Johnson de nieuwe bewoner van Downing Street 10?

Vandaag weten de Britten wie de nieuwe leider van de Conservatieve partij en premier wordt. Weinigen twijfelen er nog aan dat Boris Johnson het haalt van concurrent Jeremy Hunt.

Boris Johnson.Beeld AFP

2. Van Overtveldt: ‘Niet onze schuld dat begrotingstekort oploopt’

Dat het structurele begrotingstekort dit jaar oploopt tot 7 miljard euro, of bijna 4 miljard euro meer dan oorspronkelijk vooropgesteld, is volgens Johan Van Overtveldt (N-VA) niet het gevolg van de val van de regering. Dat zei Van Overtveldt in De ochtend op Radio 1. Hij countert daarmee de kritiek van Open Vld en MR.

Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

3. Oververhitting op de woningmarkt? Huizenprijzen stijgen fors door in tweede trimester

Een woonhuis in België kostte in het tweede trimester van dit jaar gemiddeld 260.145 euro. Het gaat om een stijging met 3,7 procent ten opzichte van het tweede trimester van vorig jaar, of een meerkost van ongeveer 10.000 euro. ‘Ik bekijk dit met argusogen’, zegt notaris Bart Van Opstal.

Huizenprijzen stijgen fors.Beeld BELGA

4. Satellietbeelden onthullen: grote delen van de Noordpool staan in brand

Grote delen van het Noordpoolgebied hebben deze zomer af te rekenen met ongeziene bosbranden. Dat blijkt uit een reeks satellietbeelden die vorige week zijn vrijgegeven. Van Alaska over Groenland tot Siberië: honderden branden houden de Noordpool in hun greep.

Bosbranden NoordpoolgebiedBeeld Flickr/Pierre Markuse

5. Tomorrowland voor drugshandel: ‘Ze wilde zich inleven in rol als dealer’

100 xtc-pillen, 20 gram cocaïne, 11 gram ketamine, een hoeveelheid MDMA dat het eigen gebruik overstijgt en wat marihuana. Daarmee werd de Nederlandse actrice Imanuelle Grives (34), bekend van Flikken Maastricht, betrapt op Tomorrowland. “Met zulke hoeveelheden kan het niet anders dan dat de verdachte de drugs wilde verkopen”, zegt het parket. De Nederlandse werd zondag gearresteerd en blijft aangehouden.

De Nederlandse actrice Imanuelle Grives.Beeld ANP Kippa

Tips van de redactie

6. Het probleem van Open Vld: ideologie of toch de N-VA?

Volgens Vincent Van Quickenborne is de machtsstrijd bij Open Vld ook een strijd tussen links en rechts. Vooraanstaande kenners van het Vlaamse liberalisme geloven er niks van. “Het is een trucje om zichzelf te profileren”, zegt politiek filosoof Herman De Dijn. 

Gwendolyn Rutten van Open Vld.Beeld Photo News

7.  Kinderwens? Voor ruim 1.000 euro kan u achterhalen of u drager bent van 1.200 erfelijke ziektes

Vanaf oktober zullen de acht centra voor medische genetica in ons land een test aanbieden aan koppels met een kinderwens. Met deze test, die ruim 1.000 euro kost, zouden 1.200 zeldzame ziektes vermeden kunnen worden bij hun nakomelingen. 

Beeld ter illusrtatie.Beeld Shutterstock

8. Erman uit Turks-Koerdistan: ‘Een van mijn collega’s organiseert mee marsen tegen vreemdelingen. Onvoorstelbaar’

Meer dan vier miljoen asielaanvragen werden de voorbije vijf jaar in de Europese Unie ingediend. Honderdduizenden migranten komen jaarlijks hierheen om veilig te zijn voor vervolging en geweld, maar evengoed om gewoon zichzelf te kunnen zijn. We spraken met enkele van deze vrijheidszoekers. Hoe vergaat het deze nieuwe Europeanen; voelen ze zich eindelijk vrij?

Erman (30) is Koerd en woont bijna twee jaar in België, waar hij als postdoctoraal researcher aan de KU Leuven werkt.Beeld Wouter Van Vooren

Voor bij de koffie

9. Pascale Platel: ‘Ze vrezen dat ik dingen uitlok. Maar ik ben geen prooi meer’

Kan je jezelf heruitvinden? Dat is de vraag die Pascale Platel zich stelde. De zoektocht naar een antwoord leverde een nieuwe theatervoorstelling op die vanavond in première gaat. “Ik wil constant nieuwe dingen proberen, maar dat brengt ook risico’s met zich mee.” 

Pascale PlatelBeeld Thomas Nolf

10. O, prachtige mensen op de Vlasmarkt, onze soa’s scheppen een band

Dimitri Verhulst (46) is schrijver. De pruimenpluk is zijn jongste boek.

Dimitri VerhulstBeeld Joris Casaer