Aantal Belgische soldaten in operatie staat op historisch dieptepunt

© Photo News

Het aantal Belgische militairen dat deelneemt aan operaties in binnen- of buitenland, lag de voorbije zes jaar nooit zo laag. Het gaat slechts om een tijdelijke situatie. Eind augustus staat opnieuw een stijging geprogrammeerd.

jvh

Eind juni waren slechts 698 militairen actief in operaties, zo blijkt uit maandelijkse cijfers van Defensie. Volgens een militaire woordvoerder is de situatie sindsdien nauwelijks geëvolueerd.

Het grootste contingent neemt deel aan operatie ‘Vigilant Guardian’ - de militairen op straat, zeg maar. Het gaat om 406 soldaten, terwijl er 32 worden ingezet voor ‘Spring Guardian’, waarbij ze instaan voor de bewaking van nucleaire sites. In het buitenland zijn ‘onze jongens’ actief in een twintigtal landen, met Mali (106) en Afghanistan (83) als grootste slokop.

De daling van het aantal militairen in operatie heeft vooral te maken met de terugkeer afgelopen mei van 270 soldaten uit Estland. Daarbij kwam diezelfde maand ook de terugkeer van een C-130 uit Mali met 53 manschappen.

Tijdelijke situatie

Eind volgende maand zal het aantal weer toenemen. Dan trekken 260 militairen uit Leopoldsburg voor vier maanden naar Litouwen voor deelname aan de NAVO-missie ‘Enhanced Forward Presence’ in de Baltische staten en Polen. Ook verhuizen vier F-16’s en bijna 80 militairen eveneens naar Litouwen, om er in het kader van NAVO-operatie ‘Baltic Air Policing’ het luchtruim van de Baltische staten te bewaken.

Ook de Marine doet haar duit in het zakje. Het fregat Leopold I vertrekt met 169 bemanningsleden naar de Standing Nato Maritime Groep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen