Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek gaan fuseren

De Limburgse gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek gaan fuseren. De gemeenteraden van beide gemeenten hebben daarvoor een principieel akkoord goedgekeurd. Vanaf 2019 gaan Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek vrijwillig op in één gemeente, goed voor zowat 23.500 inwoners. Wat de oppervlakte betreft, wordt het de grootste gemeente van de provincie.

Deze fusie is de eerste sinds 1983, toen zeven randgemeenten van Antwerpen opgingen in een en dezelfde stad. De fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek is niet alleen de eerste fusie in 33 jaar, maar ook de eerste vrijwillige gemeentefusie van het land.

De gemeenten kondigden in februari dit jaar hun fusieonderzoek al aan. Dat omdat het voor kleinere gemeenten steeds moeilijker wordt om hun taken waar te maken, onder meer door de afbouw van de provincies. De twee gemeentebesturen willen de kostprijs hiervoor niet doorrekenen aan de inwoners, maar ze willen ook de huidige dienstverlening behouden.

"Ambitie om te vernieuwen en innoveren"

"Maar er is ook de ambitie om te vernieuwen en te innoveren", legt de burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens (CD&V) uit. "Hoe kunnen we een groter ambtenarenkorps en meer financiële middelen inzetten om de dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren? Dat is de vraag waarover we ons samen buigen."

In de loop van 2017  keuren de twee gemeenteraden de fusie definitief goed. Een jaar later zou ook de Vlaamse regering haar goedkeuring geven. Op 14 oktober 2018 moeten er dan gezamenlijke gemeenteraadsverkiezingen volgen voor de fusiegemeenten.

Fusiebonus

De gemeenten krijgen van Vlaanderen een schuldovername van 500 euro per inwoner omdat ze vrijwillig fusioneren. Dat betekent dat de gemeenten in totaal 11,7 miljoen euro schuldovername krijgen. "Die fusiebonus krijgen ze om orde op zaken te kunnen stellen, financieel gezien", zegt de woordvoerder van bevoegd minister Liesbeth Homans, Jan van der Vloet. "De gemeenten krijgen daar natuurlijk wel begeleiding rond vanuit onze administratie, zodat ze het niet allemaal zelf moeten uitzoeken. Dat maakt de fusie voor hen toch aannemelijk, want het is de bedoeling dat de gemeenten er sterker uitkomen."

Nieuwe naam?

Dan blijft nog de vraag: welke naam krijgt de nieuwe gemeente? Tot uiterlijk 14 februari 2017 krijgen geïnteresseerden de tijd om een naam in te sturen om het huwelijk tussen de twee gemeenten te bezegelen. Voor de uiteindelijke keuze van de gemeentenaam wordt nog een procedure uitgewerkt.

Meest gelezen