Sanctie voor gemeenten die niet willen fuseren "te verregaand" voor VVSG

door
Belga
Leestijd 2 min.

Gemeenten die niet willen fuseren sanctioneren is geen goed idee. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Fuseren is geen zaligmakende oplossing. Dit vraagt een ruimer debat, dat we graag willen aangaan, maar sancties zijn te verregaand", zegt woordvoerster Nathalie Debast. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de komende legislatuur een versnelling hoger schakelen met de gemeentefusies, en wil gemeenten die zo'n fusie weigeren sanctioneren. Dat staat in zijn Vlaamse formateursnota, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. Momenteel krijgen fusiegemeenten een financiële stimulans, maar die kon de voorbije legislatuur niet veel besturen over de streep trekken.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is geen fan van de plannen, al benadrukken ze daar dat het niet om een officieel standpunt van de Vlaamse regering gaat. Volgens de VVSG gaan sancties te ver: "Als je fusies gaat opleggen, kom je in een negatieve spiraal terecht. Het is goed dat het nu van onderuit gebeurt", zegt woordvoerster Nathalie Debast. "We zitten nu in het stadium dat we moeten leren uit de fusies van de vorige legislatuur. Dat kan anderen in het verhaal meetrekken."

Bovendien zijn fusies "niet zaligmakend", klinkt het. "De problemen vragen een ruimer debat, dat we graag willen aangaan. Het klopt dat je moet nadenken over schaalvergroting." De VVSG denkt onder meer aan meer samenwerking tussen intercommunales en samenwerkingsverbanden tussen regio's, die nu al bestaan maar gestimuleerd kunnen worden met bijvoorbeeld een regiobonus, zegt Debast.

bron: Belga