Direct naar artikelinhoud
A$AP Rocky

Zweden laat A$AP Rocky niet vrij, ondanks Trumps telefoontje: ‘In Zweden is iedereen gelijk voor de wet’

A$AP Rocky treedt op tijdens de American Music Awards.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump is boos op Zweden, omdat de New Yorkse rapper A$AP Rocky nog altijd in een Zweedse cel zit. Hij is aangeklaagd voor zware mishandeling, dinsdag begint zijn proces. De Zweedse regering reageert voorzichtig.

en

Trump – getipt door Kanye West – belde over de zaak met de Zweedse premier Stefan Lofven en vroeg hem Rocky te laten gaan. Nu dat niet gebeurt, is Trump “zwaar teleurgesteld in de Zweedse premier”, schrijft hij op Twitter. “Wij doen zo veel voor Zweden, maar dat lijkt maar van één kant te komen.” In het telefoongesprek bood Trump aan persoonlijk in te staan voor de borgsom van de rapper, maar dat is een systeem dat Zweden helemaal niet kent. 

Een woordvoerder van de Zweedse premier Stefan Löfven verwees vandaag naar eerdere verklaringen van de premier in deze zaak: “Hij is heel duidelijk geweest dat in Zweden iedereen gelijk is voor de wet en dat de overheid zich niet kan bemoeien met een lopende juridische procedure.” De woordvoerder voegde er nog aan toe dat het “een vriendelijk en respectvolle conversatie” was, maar dat Lofven de president duidelijk had gemaakt dat “het Zweedse juridische systeem, de aanklagers en de rechtbanken” volledig onafhankelijk opereren. 

Twitter bericht wordt geladen...

Eind juni ging het mis in Stockholm, waar A$AP Rocky was voor een optreden. Op een video, die hij zelf op Instagram zette, is te zien hoe hij met zijn entourage op straat wordt lastiggevallen door twee jongemannen. Op een ander filmpje, gemaakt door omstanders, is echter ook te zien hoe de rapper een van de twee mannen tegen de grond slingert en hem een trap en een stoot na geeft. A$AP Rocky zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging.

Een lezing die Trump deelt, schrijft hij in zijn tweets. “Ik heb de beelden gezien en hij werd gevolgd en lastiggevallen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Het Zweedse openbaar ministerie vindt echter dat er sprake is van een misdrijf en baseert zich onder meer op verklaringen van ooggetuigen. Dinsdag begint het proces tegen Rocky en twee van zijn kompanen. Ze kunnen voor twee jaar de cel in gaan.

A$AP Rocky is een grote naam, de bedoeling is dat hij volgende maand hoofdact is op het Nederlandse  Lowlands. Of dat gaat lukken is onduidelijk. Sinds zijn opsluiting in Zweden heeft de artiest al optredens op Dour en Tomorrowland moeten afzeggen.

De platen van de 30-jarige rapper – echte naam Rakim Meyers – gaan met miljoenen over de toonbank. Zijn hit ‘Praise the Lord’ is op YouTube al 186 miljoen keer bekeken.