Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Volgende week geen Tour meer op de tv? Vive het skûtsjesilen

Volgende week geen Tour meer op de tv? Vive het skûtsjesilen
Beeld rv

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: over de wondere wereld van het Skûtsjesilen.

Zit u ook al met de handen in het haar? Ik alvast wel. Zondag wordt immers de laatste rit van de Tour de France gereden. En na die allerlaatste spurt op de Champs-Elysées lonkt het zwarte gat. Van de dagelijkse tv-routine die er de voorbije drie weken haast argeloos is ingeslopen blijft dan plots niets meer over. Vanaf maandag moeten we het zonder het relaxerende stemgeluid van het duo José en Michel doen. Gedaan ook met de langzaam opbouwende spanning wanneer de renners zo rond de klok van vier met de eindmeet in zicht beslissen om ondanks de verzuring in de benen toch nog een tandje bij te schakelen. En ook de televisieavonden ogen, zonder de dagelijkse afspraak met Vive le Vélo, plots een stuk magerder.

Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel. Het kostte bloed, zweet, tranen en een hele stapel televisiegidsen, maar er is wel degelijk een alternatief voor de dagelijkse portie Tour: het Skûtsjesilen. Een wonderlijke zeildiscipline die vooral in de Noordelijke regionen van Nederland wordt beoefend. Daar, op de Friese meren, nemen de komende twee weken de beste Skûtsejesilers het tegen elkaar op. En in het dagelijkse Skûtse Journaal wordt daarover uitgebreid bericht. 

So what, hoor ik u al denken. Wat kan mij zo’n zeilwedstrijd schelen. Maar dan hebt u het Skûtse Journaal nog niet gezien. Daarin komen elke avond opnieuw een aantal specialisten of liefhebbers rond de tafel zitten om de race van die dag uitgebreid te becommentariëren. Met allerlei westrijdanalyses waar voor een leek geen touw aan valt vast te knopen. De  tafel waaraan die gasten plaatsnemen, staat dan weer aan de rand van een van de Friese meren, met een prachtig uitzicht tot gevolg. Er is ook een vliegende reporter die de winnaar van de dag opzoekt en ook wie het niet zo voor zeilen maar wel voor de Friese meren heeft komt aan zijn trekken. Het Skûtse Journaal heeft immers ook een toeristisch rubriekje waarin af en toe meer dan enkel zeilboten te zien zijn. Klinkt vertrouwd toch?

Hebben de makers van het Skûtsje Journaal goed naar Vive le Vélo gekeken? Of was het omgekeerd? Daar is meer onderzoek naar nodig. Maar feit is wel dat het zeiljournaal het perfecte programma lijkt om van een Tour-verslaving af te komen. Een beetje zoals de nicotinepleisters waarmee verstokte rokers van de sigaret proberen af te kicken. Misschien niet zo goed als het origineel, maar wel ruim voldoende om de dag door te komen. En trouwens, wanneer begint de Vuelta nu ook al weer?

Het Skûtse Journaal, vanaf zaterdag elke dag op NPO1