Direct naar artikelinhoud
Vier vragenGentse Feesten

Quo vadis, Gentse Feesten? ‘Tijd voor een debat’

Annelies Storms (sp.a), schepen voor Feestelijkheden in Gent, bij de opening van de Gentse Feesten.Beeld BELGA

De Gentse Feesten zitten er zowat op. Annelies Storms (sp.a) blikt tevreden terug op haar allereerste Feesten als schepen van Feestelijkheden.

Zit er voor u als schepen nog een nachtje doorzakken op de Vlasmarkt in?

“Ik heb fijne feesten beleefd. De ene keer was ik thuis om 1 uur, de andere keer om 3.30 uur. (lacht) Maar ik moet het hoofd koel houden. Tijdens de Feesten heb ik iedere voormiddag een vergadering met pleinverantwoordelijken, de Dienst Feesten, de politie en andere stadsdiensten. Daar bespreken we telkens de vorige dag en nacht. Er komen vooral praktische zaken aan bod. Als de geluidsnormen ergens overschreden werden, kunnen we daar in de namiddag al in bijsturen. Ook klachten die via de politie binnenlopen, kunnen we snel aanpakken.

“Vanaf 15 uur trek ik meestal zelf de feestzone in. Dankzij WhatsApp-groepen waar organisatoren en veiligheidsdiensten in zitten, kunnen we snel reageren. Dit jaar zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest.”

U had het over het hoofd koel houden. Dit jaar werden de Feesten geteisterd door een hittegolf. U wil pleinverantwoordelijken verplichten om zich voor te bereiden op zulke omstandigheden.

“Qua weer waren het uitzonderlijke Feesten. En het weer heb je niet in de hand. De hittegolf werd gevolgd door een dag vol regen. Dat heeft zijn impact op de bezoekersaantallen. De laatste nacht niet meegerekend mochten we dit jaar al 875.000 bezoekers ontvangen. Vorig jaar ging het om 1,3 miljoen in totaal.

“Met structurele hittemaatregelen wil ik vooral beter voorbereid zijn op extreme omstandigheden. Het gaat in de eerste plaats om de gezondheid van de mensen, maar ook om technische zaken. Zo moesten we vaststellen dat een aantal installaties niet bestand was tegen de hitte. Maar ook dit jaar hebben de pleinverantwoordelijken heel snel onze raad opgevolgd. Zo werden tijdens de warmste dagen verschillende vernevelaars geïnstalleerd.”

Wat is u persoonlijk bijgebleven?

“Het enorme aanbod. Ik heb theater, circus, dans, muziek en tentoonstellingen gezien. Jong en oud kan gratis overal zijn hartje ophalen. Dat weet ik natuurlijk al langer, maar ik ben er als schepen van Feestelijkheden wel door overweldigd. Het heeft me enorm geraakt. De Gentse Feesten zijn wat dat betreft uniek. Dat moeten we koesteren.”

Mensen zoals Luc De Bruycker vinden dat de Feesten opnieuw Gentser moeten. Wat denkt u daarvan?

“Ik ben blij met het debat. Sommigen vinden het ieder jaar te veel van hetzelfde. Anderen vinden het te veel voor culturo’s. Die gevoelens zijn verre van nieuw. Maar ik wil na de Feesten het debat over de toekomst van de Gentse Feesten met groot en klein voortzetten. Er wordt van ons verwacht dat we een groot cultuurfeest organiseren. We moeten elk jaar met een open blik kijken hoe we dat op de best mogelijke manier doen.”

Wat opviel: de fietsparkings waren overvol op drukke avonden.

“Klopt. Gent bewijst opnieuw dat het een echte fietsstad is. We hebben tijdens de tiendaagse zelfs een aantal fietsrekken extra voorzien. We hebben nu al aan het mobiliteitsbedrijf gevraagd om te kijken waar en hoe we het drukke fietsverkeer de volgende jaren in goede banen kunnen leiden.”