Gentse Feesten klokken af op net geen miljoen bezoekers

© fvv

De Gentse Feesten verwelkomden op de laatste dag in totaal 95.000 bezoekers, dat zijn er 25.000 minder dan dezelfde dag vorig jaar. Dat brengt het totaal op 970.000 bezoekers dit jaar. Dat zijn er 320.000 minder dan vorig jaar. “Maar ik ben geen cijferfetisjist”, zegt Feestenburgemeester Annelies Storms (SP.A). “Het waren goeie Feesten, Feesten voor iedereen.”

Net geen miljoen bezoekers en toch is Storms niet ontgoocheld. “Ik was tijdens de vorige legislatuur schepen van cultuur en iedereen weet dat ik geen cijferfetisjist was toen men mij vroeg naar de cijfers van de musea. Ook nu niet. Ook hier telt het belang van de kwaliteit en de diversiteit waarin iedereen zijn gading vindt. Nergens ter wereld vind je zo’n divers aanbod. Oké, er was dit jaar wat minder opkomst door de hitte en de regen, maar het waren Feesten voor iedereen. Ook de Gentenaars zelf waren tevreden. Het was gezellig, er was voldoende ruimte om elkaar tegen te komen en samen iets te drinken.”

Daarnaast waren het ook propere Feesten. Ivago haalde dit jaar opnieuw veel minder afval op. “Het verbod op wegwerpbekers wierp ook dit jaar zijn vruchten af”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). “De afvalintercommunale haalde in totaal 312.675 kilo afval op, in 2018 werd nog in totaal 336.735 kilo afval opgehaald, dus 24 ton minder. Ook het respect voor Ivago van de bezoekers was groot.”

Naar volgend jaar toe kondigen zich voorlopig geen grote veranderingen aan, buiten extra fietsenstallingen en extra parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. “Ik wil wel in het najaar het debat opstarten met de organisatoren hoe het verder moet met de Feesten en hoe ze moeten evolueren”, zegt Storms. “Wat mij betreft is er zeker ruimte voor nieuwe initiatieven. Hoe dan ook, het zal een boeiend debat worden.”

Meer dan honderd verdwaalde fietsen blijven achter

Net zoals de voorbije jaren hebben opnieuw veel bezoekers de fiets genomen richting de Feesten. Maar intussen zitten de Feesten er al op, en worden de tijdelijke fietsenstallingen weer afgebroken. Zo’n 100 fietsen werden overgebracht naar het Fietsdepot. Dit jaar waren er al extra fietsenstallingen voorzien, volgend jaar komen er nog meer bij.

Het is duidelijk dat de fiets opnieuw hét vervoersmiddel was van de Gentse Feesten. “De bewaakte fietsenparkings werden zeer intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol”, zegt schepen voor mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).

“Ook de andere fietsenparkings kenden een zeer hoge bezetting. De Fietsambassade plaatste halverwege de Gentse Feesten zelfs nog fietsenstallingen bij. We zijn verheugd over de vele feestvierders, jong en oud, die voor de fiets gekozen hebben”, zegt Watteeuw. “De capaciteit van de fietsenstallingen is nog met 400 plaatsen uitgebreid tegenover 2018, wat het aantal voor 2019 op 5.117 extra brengt.” Voor volgend jaar zullen er nog meer extra fietsplaatsen worden voorzien. Bovendien moest de brandweer geen enkele keer een hinderlijke fiets wegknippen.

Zoals op de stallingen aangegeven, worden de tijdelijke fietsenstallingen op maandag 29 juli weer weggenomen. Wie zijn fiets niet terugvindt, kan een kijkje nemen in het Fietsdepot van de Fietsambassade.

Ook bij de opbouw van de Gentse Feesten nam de Fietsambassade al een 150-tal fietsen mee uit de feestenzone omdat ze in rekken stonden die ontruimd moesten worden of omdat ze in de weg stonden voor podia, bars of doorgangen.

In totaal staan nog meer dan 100 verdwaalde fietsen te wachten in het depot in de Maaltebruggestraat 191.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen