Werkzoekenden kunnen Actiris voortaan bereiken in Italiaans, Grieks, Fula, Pasjtoe, Dari, Lingala en nog 16 andere talen

© BELGA

De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris gaat haar tolkendienst uitbreiden van negen naar 22 talen om zo anderstalige werkzoekenden nog sneller een kans te geven op de arbeidsmarkt. De sociale tolkendienst is volledig gratis.

In Brussel spreekt bijna een op de tien werkzoekenden Nederlands noch Frans. Het gaat over zo’n 8.000 mensen, zo blijkt uit cijfers van view.brussels, het Brussels Observatorium voor Werk & Opleiding. Met de uitbreiding van de tolkendienst zal Actiris nu 83 procent, of 6.700 van de anderstaligen bereiken en zal het proberen om hen zo snel mogelijk in een cursus Nederlands of Frans te krijgen.

Intensieve begeleiding

Het huidige aanbod bestond uit de talen Spaans, Engels, Russisch, Arabisch, Pools, Albanees, Bulgaars, Roemeens en Turks. Daar komen nu nog Italiaans, Portugees, Grieks, Fula (West-Afrika), Chinees, Hindi (India), Punjabi (India), Urdu (Pakistan), Pasjtoe (Afghanistan en Pakistan), Dari (Afghanistan), Farsi (Iran, Afghanistan & Tjadzikistan), Somali en Lingala (Democratische Republiek Congo) bij.

Een tweede nieuwigheid die hierbij aansluit, is dat de werkzoekenden die geen van de gewesttalen spreken, nu voor alle soorten gesprekken een beroep kunnen doen op een tolk. En dat voor een maximale duur van 6 maanden. Het kan gaan om het eerste gesprek, de inschrijving of een intensieve begeleiding van hun beroepsproject.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen