Geneviève Lhermitte krijgt geen nieuw proces

Het recht van Geneviève Lhermitte op een eerlijk proces is niet geschonden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld. De vrouw uit Nijvel had na haar veroordeling tot levenslang in 2008 om een nieuw proces gevraagd.

Lhermitte kreeg in 2008 levenslang veroordeeld voor de moord op haar vijf kinderen. Ze vroeg een nieuw proces, onder meer op grond van het ontbreken van een motivering van de jury over de schuld. Maar volgens het Europees hof voor de rechten van de mens is Lhermittes proces correct verlopen.

"Mevrouw Lhermitte beschikte over voldoende garanties dat ze de schuldigverklaring die tegen haar werd uitgesproken, kon begrijpen", stelt het Europees Hof. Dat wijst er wel op dat de jury inderdaad geen motivering had ingediend, maar "het recht op een eerlijk proces wordt beoordeeld op basis van de procedure in haar volledigheid", klinkt het in hun arrest.

"Enorm teleurgesteld"

De advocaat van Lhermitte toont zich in een eerste reactie enorm teleurgesteld over het arrest. "Dit is het einde, en ik ben daar ontgoocheld over", zegt een van haar raadsmannen Me Zouhaier Chiaoui.

"Ik kan alleen opmerken dat het Hof verdeeld is over deze levensbelangrijke vraag (het hof oordeelde met tien stemmen tegen zeven, nvdr). We hebben pech gehad, en dat is jammer." Tegen deze uitspraak kan niet in beroep gegaan worden.

Meest gelezen