© Francis Croes

Dorpsaanzicht Kortessem-centrum krijgt new look

Het Kortessems schepencollege gaf zopas een bouwvergunning aan gewezen bakker Chris Lambrechts tot verbouwing van zijn bakkerij in de Dorpsstraat. Het dorpsaanzicht van Kortessem-centrum, tegenover de kerk en langs taverne ’t Raedthuys, zal hierdoor op korte termijn, een totaal vernieuwde aanblik krijgen. De gewezen Bakkerij Lambrechts, die de afgelopen decennia zo wat het oogpunt van Kortessem-centrum was, wordt volledig verbouwd.

Francis Croes

Bakker Kris, die om gezondheidsredenen reeds enige tijd geleden stopte met de uitbating van zijn bakkerij heeft zelf een immo-holding opgericht. Hij gaat zijn bakkerij grondig verbouwen. Op de benedenverdieping komt een grote handelsruimte (384 m2) en op de bovenverdiepingen komen er 5 luxueuze appartementen. Het gebouw wordt voorzien van een ondergrondse parking met een uitrit aan de achterzijde van de parking van het cultureel centrum.

“Daar de werken pal in het centrum plaats vinden, zullen er extra veiligheidsmaatregelen worden”, aldus schepen van ruimtelijke ordening Luc Dullaers N-VA. “Het fietspad dat langs de vroegere bakkerij loopt wordt immers erg veel gebruikt door schoolkinderen. Wij zullen dan ook een aantal alternatieve moeten bekijken.”

Bakkerij Lambrechts, is vele jaren de ziel geweest van het centrum van Kortessem. De bakkerij heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. De vader van Chris Jean Lambrechts, nam begin van de jaren dertig de bakkerszaak over van zijn ouders in Wintershoven. Toen hij hoorde dat de vroegere toneel- en filmzaal ‘Victoria’ in Kortessem te koop werd gesteld, verhuisde hij, eind van de jaren vijftig naar het centrum en verbouwde hij de filmzaal tot bakkerij. In 1969 sloeg echter het noodlot toe en brandde de bakkerij volledig uit. De bakkersfamilie bleek echter niet bij de pakken zitten en bouwde, ter plaatse, een nieuwe bakkerij.

Bakker Chris 58 jaar, die sinds zijn 17de levensjaar in de bakkerij stond, aanvankelijk samen met zijn vader Jean, kan fysiek het harde werken niet meer aan. De afgelopen jaren kwam hij regelmatig op de operatietafel terecht met: navelbreuken, liesbreuken, knieletsels en gezwollen spataders. Verder werken bleek niet mogelijk. Toen ook bleek dat zoon Toon de bakkersstiel niet verder zag zitten, trachtte bakker Chris en vrouwtje Carina een overnemer te vinden. Tevergeefs echter! Er kwamen geen valabele kandidaten opdagen. Uiteindelijk besloot bakker Chris om zijn vroegere bakkerij te verbouwen tot een handels- en woongedeelte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer