Direct naar artikelinhoud
India

V.G. Siddhartha, de man die het aan thee verknochte India aan de koffie kreeg, dood teruggevonden in rivier

B.S. Yeddyurappa (wit shirt), hoofdminister van deelstaat Karnataka, neemt afscheid van koffietycoon V.G. Siddharta.Beeld AFP

V.G. Siddhartha was de man die het aan thee verknochte India aan de koffie wist te krijgen. Zijn keten Café Coffee Day is in India even alomtegenwoordig als Starbucks hier. Maandag verdween hij in Zuid-India. Woensdag werd zijn lichaam gevonden in een rivier.

De oprichter en topman van Café Coffee Day, de grootste koffieshopketen van India, stapte maandag tijdens een autorit uit bij een brug over de rivier Netravati en zei dat hij een wandeling ging maken. Toen hij na twee uur niet terug was, sloeg zijn chauffeur alarm. Twee dagen bleef Siddhartha spoorloos. Woensdag zagen lokale vissers zijn levenloze lichaam drijven in de rivier.

Siddhartha (59) opende zijn eerste koffiecafé in 1996, meer dan tien jaar voordat wereldmarktleider Starbucks zich in India meldde. Zijn franchiseketen Café Coffee Day telt inmiddels 1.700 filialen in heel India (Starbucks heeft er zo'n 150) en had vorig jaar een totale omzet van meer dan 630 miljoen dollar.

De koffiemagnaat, volgens alle beschrijvingen een bescheiden en publiciteitsschuwe man, werd binnen enkele jaren miljardair dankzij zijn aandelenbelang van bijna 33 procent in het moederbedrijf Coffee Day Enterprises. Hij werd al snel ook actief als durfinvesteerder en stak zijn kapitaal in inmiddels zeer succesvolle Indiase hightechbedrijven.

Siddhartha's verdwijning en dood leiden in India al dagen tot consternatie op sociale media en in de pers. De politie heeft over de doodsoorzaak nog niets medegedeeld. Ook weigert zij te speculeren over zelfmoord of vuil spel. Wel lijkt het erop dat Siddhartha in grote financiële problemen verkeerde. Coffee Day liep minder goed dan voorheen, door belastingschulden en de concurrentie van hippere rivalen. Er waren geruchten dat Siddhartha een overname door Coca-Cola overwoog.

De politie zou onderzoek doen naar een brief waarin Siddhartha aan zijn raad van bestuur schrijft dat hij door de fiscus werd lastiggevallen en hierdoor in geldproblemen was geraakt. Ook zou een zakenpartner van wie hij veel geld had geleend hem onder druk hebben gezet eigen aandelen in te kopen.

Siddhartha bekent in de ook op sociale media gepubliceerde brief te hebben gefaald in het maken van een winstgevend businessmodel. Ook zou er sprake zijn van talloze geheime financiële transacties die voor accountants en belastinginspecteurs verborgen waren gebleven.