Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Zwarte zaterdag op Europese wegen: al 4 uur tijdverlies tussen Lyon en Spaanse grens

Zwarte zaterdag op Europese wegen: al 4 uur tijdverlies tussen Lyon en Spaanse grens
Beeld photo_news

In Frankrijk wordt een zwarte dag verwacht op de weg - waarschijnlijk wordt het de drukste zaterdag van de hele vakantie. Ook elders in Europa staan lange files.

In Frankrijk wordt in totaal voor meer dan 800 kilometer file verwacht, zowel in zuidelijke als in noordelijke richting. Daarbij is Lyon traditioneel een van de grootste knelpunten. Er worden problemen verwacht op de A6/A7 (Autoroute du Soleil) tussen Lyon en Orange, de A9 Orange-Montpellier-Barcelona, de A10 van Poitiers naar Bordeaux en dan naar de A62 Bordeaux-Toulouse en de A61 Toulouse-Narbonne. Ook worden lange wachttijden verwacht voor de Mont Blanctunnel richting Italië. Alternatieve en minder drukke routes naar het zuiden zijn de A20 (Vierzon-Montauban) en de A71/A75 (Orléans-Béziers).

In Duitsland staat er 14 kilometer file voor Bad Reichenhall. In het zuiden is er druk verkeer op de route tussen München en Salzburg. Er zullen verder wellicht files ontstaan rond Stuttgart en Neurenberg, en in het noorden bij Bremen en Hamburg.

In Zwitserland staat er een kleine file voor de Gothardtunnel die wellicht zal aanzwellen. In Oostenrijk moet het verkeer aansluiten op de Fernpasroute in Tirol en de A10/A11 van Salzburg naar Slovenië, met de Karawankentunnel als grootste knelpunt.

Dit weekend begint in Italië de zomervakantie, dus ook daar wordt het druk, met name op de wegen naar het zuiden en naar de Noord-Italiaanse meren.

Touring verwacht de topdrukte tussen 9 uur en 15 uur. 

De A7, Autoroute du Soleil, in het zuiden van Frankrijk.Beeld afp

‘Niet vertrekken op zaterdag’

De automobilistenbond VAB raadt dan ook aan om niet op zaterdag te vertrekken. Wie vandaag toch per se wil vertrekken richting het zuiden, wacht beter tot in de late namiddag. Dan zullen de files stilaan afnemen.

Zondag neemt de verkeersdrukte overal af, alleen Spanje kampt dan nog met drukke snelwegen. Wie kan wachten tot dan, vertrekt met andere woorden beter op zondag. “Dan rijd je quasi filevrij en kom je ook uitgerust aan op je bestemming”, aldus Joni Jones, woordvoerder van VAB. “Zaterdag vlak voor de middag vertrekken is ook een goede optie”, vervolgt Jones. “Maar dan kom je pas laat op je bestemming aan.”