Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump wil nieuw ontwapeningsakkoord met Rusland én China

Trump wil nieuw ontwapeningsakkoord met Rusland én China
Beeld BSRagency BSR Agency

De Amerikaanse president Donald Trump wil een nieuw ontwapeningsakkoord met Rusland én China. Hij zou er al over gesproken hebben met Moskou en Peking, en China zou net als Rusland "zeer enthousiast" zijn over mogelijke onderhandelingen, dixit Trump.

Trump kreeg vragen van journalisten over hoe hij een nucleaire wapenwedloop zou vermijden, nu het INF-verdrag dode letter is geworden. Die overeenkomst tussen de VS en Rusland werd afgesloten in de jaren 80 en verbood beide wereldmachten om nucleaire raketten, conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te produceren. Die laatste kunnen kernkoppen dragen.

Lees nu

VS-kenner Maarten Van Rossem: ‘Trump maakt nu al goede kans herverkozen te worden’

Pact

Trump zei nu dat zijn regering met Rusland had gesproken over een "pact voor het nucleaire”, “zodat zij er sommige wegdoen en wij ook". "Op een bepaald ogenblik zullen we zeker China moeten betrekken", aldus de president, volgens Amerikaanse media. "China was heel, heel enthousiast om hierover te spreken en dat geldt ook voor Rusland. Dus ik denk dat we op een bepaald moment een akkoord zullen hebben.”

Vrijdag kwam officieel een einde aan het INF-verdrag. De VS beschuldigen Rusland ervan het verdrag al jaren te schenden. In februari kondigde Washington al aan uit het verdrag te stappen en zei daarvoor de steun van de NAVO-partners te hebben. Niet veel later volgde Moskou het Amerikaanse voorbeeld. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de escalatie.

De Amerikanen en de NAVO beschuldigen Rusland ervan het verdrag te schenden met het raketsysteem 9M729, of SSC-8 in NAVO-taal. Moskou ontkent dat en stelt het verdrag te hebben gerespecteerd. Het systeem zou volgens het Westen in staat zijn om raketten af te vuren die kernkoppen kunnen dragen en tot 2.000 kilometer ver kunnen reiken. Rusland weerlegt dat en zegt dat de maximale reikwijdte van het systeem 480 kilometer is, minder dan de minimumafstand die het INF-verdrag verbood. 

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper kondigde vrijdag ook aan dat de VS nu middellangeafstandsraketten zullen ontwikkelen, waar de VS in 2017 al de basis voor legden. Washington legde toen uit dat het onderzoek voor het systeem een boodschap aan Rusland was, om Moskou aan te manen het INF-verdrag te respecteren.

Onrust

Het einde van het INF-verdrag veroorzaakte wereldwijde onrust over een mogelijke nieuwe wapenwedloop. Alle ogen zijn nu gericht op het New START-verdrag. Dat Strategic Arms Reduction Treaty, net als het INF een bilateraal verdrag tussen de VS en Rusland, zal in 2021 vervallen. Het verdrag bepaalt dat de nucleaire arsenalen moeten worden beperkt tot 800 draagsystemen en 1.550 inzetklare kernkoppen. Moskou en Washington zeiden bereid te zijn om over een verlenging te spreken.