Direct naar artikelinhoud
Defensie

Belgisch leger kijkt in financiële afgrond

Belgisch leger kijkt in financiële afgrond
Beeld Tim Dirven

Het Belgisch leger vraagt 2,4 miljard euro extra de komende regeerperiode. Een smak geld in besparingstijden, maar interne budgetberekeningen tonen hoe precair de situatie is.

Het leger heeft extra geld nodig om nieuw personeel aan te werven, om de afgeleefde kazernes te renoveren en voor de betaling van recent aangeschaft materieel. Eind 2018 bedroeg het budget van de Belgische krijgsmacht goed 2,6 miljard euro. In de berekeningen van de legertop moet dit tegen 2021, over twee jaar dus al, stijgen richting 4 miljard euro. Tegen 2024 rekent men op een budget dat boven 5 miljard euro ligt. Dit komt overeen met 1,27 procent van het bbp.

Lees nu de analyse

Heropleving of financiële afgrond? Belgisch leger pokert om 2,4 miljard

In het financiële plaatje van het Belgisch leger wegen vooral de schulden stevig door. In 2019 gaat het nog om enkele tientallen miljoenen, maar tegen 2021 stijgt dit richting 1 miljard euro. Volgens de ACMP, de grootste legervakbond, had zowel de federale regering-Michel I als de legertop een stuk voorzichtiger moeten zijn. De uittredende regering maakte ruim 9,2 miljard euro vrij richting 2030 voor het leger. Dat geld diende om de krijgsmacht qua materieel weer strijdbaar te maken. Er werden onder meer nieuwe F-35’s, fregatten, mijnenjagers en drones mee besteld.

Lees nu de analyse
Beeld Tim Dirven

Onvoorzichtig

“De regering-Michel heeft engagementen aangegaan, maar alle facturen naar de toekomst doorgeschoven. Bovendien werd er volledig ingezet op de verwerving van materieel, zonder de nieuwe en hogere werkingskosten voldoende mee in rekening te nemen. Nevenkosten, zoals die voor nieuwe infrastructuur, training en munitie, werden bewust achterwege gelaten. Maar straks moeten die nevenkosten wel nog allemaal betaald worden”, laat de ACMP weten in een schriftelijke reactie.

En nog: “Na jarenlange besparingen was de legerleiding tevreden dat er weer kon worden geïnvesteerd. Ze heeft deze kans dan ook met beide handen gegrepen en er de vorige regeerperiode voor gekozen om het geld dat de regering ter beschikking stelde maximaal uit te geven. Zodat iedereen – de land-, lucht- en zeemacht – nieuw materieel kon krijgen. Het minste wat je kan zeggen is dat dit onvoorzichtig was.”

Schulden

Of het Belgisch leger straks daadwerkelijk 2,4 miljard euro extra krijgt, zal voor een groot stuk afhangen van de samenstelling van de toekomstige federale regering. Binnen N-VA lijkt men bereid om over de brug te komen met dit geld. Maar bij de socialisten en groenen ligt dit uitermate gevoelig. De partijen lijken niet bereid om enerzijds zwaar te besparen om de begroting in evenwicht te krijgen en anderzijds een handvol miljarden uit te delen aan de krijgsmacht. Zoals de kaarten nu liggen, is de kans groot dat alvast de socialisten, PS en sp.a, straks deelnemen aan de macht. 

Binnen de legerleiding was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Legerchef Marc Compernol waarschuwde eerder wel al dat hij die 2,4 miljard euro absoluut nodig heeft om de krijgsmacht gaande te houden. “Anders kunnen we onze schulden niet betalen. En als we onze schulden niet kunnen betalen, moet ik geld halen uit de werking. Dan stoppen de trainingen en de operaties”, benadrukte Compernol in een interview aan de vooravond van 21 juli. “Als er geen verhoging van het budget komt, zal er een impact zijn op de output van Defensie.”