Direct naar artikelinhoud
Verkeersveiligheid

Zeedijk Knokke blijkt ‘gevaarlijkste’ van onze kust

Zeedijk Knokke blijkt ‘gevaarlijkste’ van onze kust
Beeld Hendrik Braet

Wie te voet of met de fiets op de dijk van Knokke flaneert, kijkt maar beter uit zijn of haar doppen. Uit cijfers van verkeersveiligheidsinstituut VIAS blijkt dat de Zeedijk van Knokke de ‘gevaarlijkste’ van allemaal is. In 2018 raakten acht voetgangers en acht fietsers gewond bij ongevallen. In Koksijde en De Panne gebeuren dan weer beduidend minder ongevallen.

De cijfers van VIAS zijn duidelijk: de voorbije drie jaar lag het aantal ongevallen en het aantal gewonden op de Vlaamse zeedijken nergens hoger dan in Knokke. Vorig jaar vielen er vijftien gewonden bij dertien ongevallen. “Dat verbaast me niet”, reageert burgemeester Leopold Lippens. “Wij hebben bijna negen kilometer aan Zeedijk en zien maandelijks honderdduizenden fietsers. Waar veel volk komt, zal af en toe een ongeval gebeuren. Dat is onvermijdelijk.” 

“Natuurlijk speelt de lengte van de dijk een rol”, klinkt het bij VIAS. “Maar in Knokke is het fietspad op de dijk smal én op hetzelfde niveau als het trottoir. Dat is verre van ideaal.” Wie het strand op wil, moet er ook de weg oversteken, net als in Oostende. “In de kustgemeenten waar autoverkeer op de dijk rijdt, zien we meer ongevallen”, aldus VIAS.

In De Panne en De Haan (beiden nul ongevallen in 2018) en Koksijde (één ongeval) is geen autoverkeer toegelaten op de Zeedijk. “Bovendien zijn de zones voor voetgangers en fietsers van elkaar gescheiden door betonblokken, waardoor er minder conflicten mogelijk zijn”, zegt Bram Degrieck (Het Plan-B), burgemeester van De Panne. In Koksijde en De Haan liggen de zones voor voetgangers en fietsers ook op hetzelfde niveau, maar hebben beide weggebruikers een metersbrede laan ter beschikking. De voorbije jaren daalde het aantal gewonden wel op onze zeedijken: in 2016 waren dat er nog 61, het jaar nadien 41. Vorig jaar vielen 27 gewonden bij ongevallen op de dijk.