Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

‘Voor Bjorg’: oppermachtige Remco Evenepoel wint nu ook EK tijdrijden, Yves Lampaert zevende

Remco Evenepoel.Beeld Cor Vos

Remco Evenepoel gaat door met het imponeren van de wielerwereld. Het pas 19-jarige talent veroverde in Alkmaar de Europese titel tijdrijden. Hij wilde de overwinning nemen voor de overleden Bjorg Lambrecht, en dat deed hij ook. 

 “Dit is te gek voor woorden”, reageerde Evenepoel na afloop. “Ik had op voorhand gezegd dat ik er alles aan zou doen om te kunnen winnen voor Bjorg. Ik wil niet zeggen dat ik uit zijn overlijden extra motivatie heb geput. Dat klinkt niet juist. Maar op mijn opwarmingsblad stond een tekstje voor Bjorg - ‘take those stars for even bigger stars’ - en dat gaf me telkens een boost. Deze zege is trouwens zeker ook voor Stef Loos (zijn oud-ploegmakker die in het voorjaar verongelukte, red.).”

Daarvoor moest hij eerst zijn tegenstanders kloppen op een biljarvlakke tocht van amper 22,4 kilometer lang in Alkmaar. Uittredend kampioen Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo waren niet van de partij in Nederland, Remco Evenepoel en Yves Lampaert verdedigden de Belgische kleuren.

Evenepoel rolde om 15.12 uur van het podium en was halverwege liefst negen seconden sneller dan favoriet Kasper Asgreen. De 19-jarige Belg flirtte op dat moment met de 60 km/u. Indrukwekkend. Al blies de wind in het eerste deel ook in de rug.

In deel twee: wind tegen. Indelen was de boodschap. Zou Evenepoel te snel van start zijn gegaan? Neen. De renner dook aan de finish liefst achttien tellen onder de tijd van Asgreen, goed voor een gemiddelde snelheid van 53, 94 km/u.

‘Voor Bjorg’: oppermachtige Remco Evenepoel wint nu ook EK tijdrijden, Yves Lampaert zevende
Beeld BELGA

Niemand in de buurt

Vervolgens waren tijdritspecialisten Filippo Ganna, Jos van Emden, Stefan Küng, Alex Dowsett en Yves Lampaert aan de beurt. Maar ze beten allemaal hun tanden stuk op de chrono van Evenepoel. Sterker nog: niemand kwam in de buurt van de Belg.

Asgreen (op 18") en Edoardo Affini (op 20") stonden uiteindelijk mee op het podium. Lampaert eindigde als zevende. Wat heeft Evenepoel -na afloop duidelijk geëmotioneerd- Bjorg Lambrecht op een geweldige manier geëerd.

“Ik kan er niet veel over zeggen”, stamelde Evenepoel. “Het is gebeurd. Ik kan het zelf niet geloven. Ik had niet verwacht op dit parcours mee te doen om te winnen. Ik hoopte op het podium. Maar ik win hier met achttien seconden voorsprong. Dat is wel iets op zo’n korte afstand. Ik ben heel tevreden. Mijn sterkste punt is aerodynamica en de kracht die ik daaruit kan putten. Dat was op dit parcours wel een groot voordeel.” 

“Ik kende het parcours helemaal vanbuiten, ik heb de bochten voluit genomen. Ik heb nog nooit zo snel bochten genomen, ook dankzij de nieuwe fiets van de ploeg. Alles verliep perfect. Aan de finish zag ik bij de tussentijden al snel dat iedereen een pak trager was. Dan begin je te denken ‘wat als er niemand meer onder gaat?’. Het is een hele mooie dag.” 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door De Morgen (@demorgen) op