© AFP

Lega blaast Italiaanse regering op: “Elke dag die voorbijgaat is een verloren dag”

De Italiaanse extreemrechtse regeringspartij Lega, onder leiding van Matteo Salvini, noemt nieuwe verkiezingen het enige alternatief, nadat haar populistische coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging een regeringscrisis uitlokte door te proberen een door de Europese Unie gesteund spoorwegproject tegen te houden.

edm

De Italiaanse coalitieregering is gesprongen, zo melden verschillende Italiaanse media. Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier, heeft aan premier Giuseppe Conte verklaard dat zijn regering geen meerderheid meer heeft en “nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn”.

“Laten we meteen naar het parlement gaan om er akte van te nemen dat er geen meerderheid meer is (...) en laten we snel het woord aan de kiezers geven”, zo luidde een communiqué van de vicepremier na een serie ontmoetingen tussen politieke leiders.

Aanleiding is het gekissebis tussen zijn partij, het uiterst rechtse Lega, en haarcoalitiepartner de Vijfsterrenbeweging. Die lokte een regeringscrisis uit door zijn veto te stellen tegen de hogesnelheidstrein tussen Turijn en Lyon. Lega en zowat alle andere partijen in het parlement willen graag dat het hst-project wordt afgewerkt.

Volgens Salvini kan het parlement volgende week al worden ontbonden, waarop de procedure voor nieuwe verkiezingen in gang kan worden gezet. Volgens de Italiaanse media zouden nieuwe verkiezingen voor oktober zijn.

Geen andere oplossing

Lega noemde eerder vandaag nieuwe verkiezingen al het enige alternatief. “Italië heeft zekerheid, moed en gezamenlijke beslissingen nodig”, klonk het in een mededeling. Een herschikking binnen de regering kan geen oplossing bieden, omwille van het dagelijkse gekissebis binnen de coalitie.

“Elke dag die voorbijgaat is een verloren dag. Voor ons is het enige alternatief voor deze regering om Italianen hun zegje te laten doen bij een nieuwe verkiezing”, aldus Lega.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer