Direct naar artikelinhoud
Onweer

KMI zwakt code geel af: vanavond enkel nog in de provincies Luik en Luxemburg

KMI zwakt code geel af: vanavond enkel nog in de provincies Luik en Luxemburg
Beeld BELGA

Er geldt geen code geel meer voor onweer in Vlaanderen en Brussel. In de provincies Luik en Luxemburg kunnen er zich vanavond wel nog enkele intense buien voordoen die gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Code geel blijft van toepassing voor windstoten op zaterdag.

en

Morgen geldt van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht code geel voor rukwinden. Behalve in de provincie Luxemburg worden er over het hele land rukwinden verwacht tot 70 kilometer per uur. Aan de zee kunnen de rukwinden oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur.

Ook in de nacht van zondag op maandag kan het gaan onweren.

Omwille van de kans op onweer en rukwinden heeft het KMI 1722, het noodnummer voor niet-dringende interventies, opnieuw geactiveerd. Het nummer is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt. Dat laatste nummer is bedoeld voor dringende interventies, waarbij iemand mogelijk in (levens)gevaar is.

Brusselse parken uit voorzorg gesloten

Naar aanleiding van de windstoten die worden voorspeld, heeft Leefmilieu Brussel besloten al de parken in het Brussels Gewest te sluiten van vrijdag 11 uur tot zaterdag 22 uur.

Nadat het gevaar is geweken, zullen de parken na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

Leefmilieu Brussel vraagt om zoveel mogelijk de parken, bossen en wouden, en in het bijzonder de omgeving van bomen, te vermijden. “We hopen dat deze situatie, die van de weersomstandigheden afhangt, van korte duur zal zijn, dat u de nodige maatregelen kan nemen om mobiliteitsproblemen te voorkomen en dat u opnieuw snel voluit van onze groene ruimten kunt genieten”, aldus Leefmilieu Brussel aan de Brusselaar.