Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Operazanger Plácido Domingo noemt de beschuldigingen van wangedrag inaccuraat. ‘Ik geloofde dat al mijn interacties en relaties altijd welkom waren, met wederzijdse instemming.’Beeld AP

Vandaag gaan de onderhandelingen voor een Vlaamse regering van start. Operalegende Plácido Domingo wordt aangeklaagd voor seksueel wangedrag en ons kroost praat opnieuw vaker Hollands. Dit en zoveel meer in dit handig overzicht van het nieuws van de dag.

In het nieuws

1. Vlaanderen versnelt, België blokkeert

Na ruim twee maanden aarzelen kiest N-VA voor een heruitgave van de centrumrechtse coalitie in Vlaanderen met CD&V en Open Vld. Een Vlaamse doorbraak die de federale onderhandelingen helemaal dreigt te blokkeren.

Lees ook: De ‘Vlaamse canon’ moet een natie bouwen, maar wordt meteen afgeschoten

In het nieuws
Beeld Wouter Maeckelberghe

2. Jan Jambon begint vandaag eerste Vlaamse onderhandelingen

De Zweedse ploeg van N-VA, Open Vld en CD&V begint de eerste Vlaamse regeringsonderhandelingen om 11 uur. Jan Jambon (N-VA) is formateur en zal de vergadering leiden. Voor het eerst zitten de drie partijen officieel samen voor inhoudelijke Vlaamse gesprekken.

3. Operazanger Plácido Domingo beschuldigd van seksueel wangedrag: ‘Nee zeggen tegen hem was als nee zeggen tegen God’

Operazanger Plácido Domingo wordt door negen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij zou acht zangeressen en een danseres rollen in het vooruitzicht hebben gesteld in ruil voor seks. Daarnaast zou hij handtastelijk zijn geweest en de vrouwen langdurig hebben lastiggevallen.

4. Brits parlement kan ‘no deal-brexit’ nog amper stoppen

Een invloedrijke Britse politieke denktank ziet nauwelijks een andere route: het Verenigd Koninkrijk valt op 1 november pardoes uit de Europese Unie, zonder akkoord.

5. Opnieuw honderden manifestanten op luchthaven Hongkong. Intussen verzamelen paramilitaire trucks aan grens

Op de internationale luchthaven van Hongkong zijn vandaag opnieuw honderden mensen samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld en tegen de onderdrukking van de de democratie. Ondertussen lijkt een lange rij trucks van de politiemacht Hongkong binnen te rijden.

In het nieuws
Beeld REUTERS

6. Italiaanse coalitiepartijen zoeken naar het perfecte moment om de regering te laten vallen

De Lega van vicepremier Matteo Salvini wil het kabinet-Conte liever nu dan morgen laten vallen, de Vijfsterrenbeweging rekt liever nog wat tijd. Dus is het nu zoeken naar een gunstig compromis.

7. #YesWeShort: Marokkaanse vrouwen op straat uit solidariteit met Belgische vrijwilligsters

In de Marokkaanse stad Casablanca zijn tientallen vrouwen (en mannen) op straat gekomen uit solidariteit met de Belgische vrijwilligsters van vzw Bouworde die vorige week met ‘onthoofding’ werden bedreigd. ‘We willen een signaal sturen aan de mensen die ons extreem gedachtengoed willen opleggen en die het imago van ons land vernietigen’, zeggen de organisatoren van de mars ‘Yes, We Short’.

Bij het koffieapparaat

1. Judith Duportail waarschuwt voor de macht van Tinder: ‘Hun belang is dat we géén partner vinden’

Judith Duportail deed onderzoek naar Tinder. Ze legt uit hoe het komt dat datingapps zo verslavend zijn en waarschuwt dat we de verantwoordelijkheid om een partner te vinden in de handen leggen van bedrijven die beslist niet dezelfde belangen hebben als wij.

Bij het koffieapparaat
Beeld rv

2. Waarom uw kroost plots Hollands spreekt

‘Doei’ in plaats van ‘dag’, ‘etui’ in plaats van ‘pennenzak’, ‘trek’ in plaats van ‘honger’. In heel wat Vlaamse huiskamers horen ouders hun kinderen dezelfde typische woorden van boven de Moerdijk gebruiken als hun lievelingsfiguren op tv of YouTube. Is dat onschuldig?

Bij het koffieapparaat
Beeld Kees van de Veen

3. Is levende legende Quentin Tarantino immuun voor kritiek?

Dat Once Upon a Time in Hollywood nu al het filmevent van het jaar is, ligt maar deels aan de hoofdrollen voor Leonardo DiCaprio en Brad Pitt. Want de grootste ster is nog steeds die van Quentin Tarantino, de regisseur die ondanks aanzwellende kritiek onaantastbaar lijkt.

Lees ook: ‘Once Upon a Time in Hollywood’: kwispelstaarten tot aan de apotheose ★★★★☆