“Niet schrokken!” Goed kauwen is belangrijk, maar waarom eigenlijk?
Goed kauwen en niet schrokken. Zo luidde het ouderlijk advies. Maar waarom is kauwen op voedsel zo belangrijk? Voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum komt met het verlossende antwoord en een drietal tips.
De spijsvertering begint, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, al in de mond. “Hier malen de tanden en kiezen het eten fijn. In de mond raakt het eten vermengd met speeksel, waardoor het gemakkelijk wordt om het voedsel door te slikken”, zegt Schutte.
Speeksel blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van de spijsvertering. Hier zit een enzym in, amylase, dat inwerkt op het zetmeel in voedsel. “Amylase knipt zetmeel in kleinere stukjes die daardoor gemakkelijker worden om te verteren in de spijsverteringscyclus”, vertelt Schutte. De voordelen van goed kauwen zijn dat amylase beter op het voedsel kan inwerken, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.”
Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit
Daarnaast zorgt kauwen er ook voor dat je niet te veel eet. “Door goed te kauwen eet je minder snel, waardoor je eerder merkt dat je vol zit. Slik je het te snel door dan zou je meer kunnen eten dan goed voor je is, omdat je dit pas later voelt. Je hersenen krijgen gemiddeld pas na 20 minuten een seintje dat je verzadigd bent”, legt Schutte uit. Ook kan het goed kauwen van voedsel kleine kwaaltjes tegengaan. “Door snel te eten, of grote happen te nemen, hap je onbewust lucht naar binnen.” Dit binnenhappen van lucht kan zorgen voor meer gas in de darmen of een opgeblazen gevoel.
Tips om beter te kauwen
Ligt bovenstaande verhaal je zwaar op de maag? Dan tipt Schutte drie manieren om jezelf aan te leren beter te kauwen. Het grootste deel is hierbij bewustwording. “Het is belangrijk om met aandacht te eten zonder afleiding. Veel mensen wandelen tijdens het eten of kijken tv. Op deze manier ben je onbewust minder met je eten bezig dan wanneer je aan tafel zit.” Een andere slimme manier is om pauzes in te lassen. “Leg je bestek regelmatig neer tijdens het eten en pak het pas weer op als je mond leeg is.”
Als laatste tip geeft Schutte aan pas te drinken wanneer je mond leeg is. “Door je eten weg te spoelen met drinken kauw je minder. Hierdoor zal het eten minder in aanraking komen met speeksel wat de spijsverteringscyclus niet ten goede komt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHanne Vlaeminck