Direct naar artikelinhoud
SchaarbeekSnelheidsduivels

163 kilometer op Haachtsesteenweg in Schaarbeek: ‘De pakkans is te laag’

163 kilometer op Haachtsesteenweg in Schaarbeek: ‘De pakkans is te laag’
Beeld Wouter Van Vooren

Nu het verkeersinstituut VIAS voor zijn eigen deur snelheden tot 163 kilometer per uur heeft gemeten, klinkt de kritiek weer luid. De ‘topsnelheden’ zijn namelijk op de Haachtsesteenweg geregistreerd, die ondertussen een zware reputatie meedraagt. ‘De pakkans is te laag, zeker ‘s nachts of in het weekend’, zegt het verkeersinstituut.

Vrijdagochtend, 9 augustus. Het verkeersinstituut VIAS kan vastleggen hoe een automobilist aan 163 kilometer per uur over de Haachtsesteenweg scheurt. De namiddag ervoor - donderdag - was het een motorrijder die in volle spits aan 149 kilometer per uur voorbijvloog. De toegelaten snelheid voor de deur van het VIAS-gebouw in het Brusselse Haren bedraagt 50 kilometer per uur.

“Zij rijden dus drie keer sneller dan wat toegestaan is”, zegt VIAS-woordvoerder Benoit Godart. “We wilden weten hoe snel bestuurders reden, omdat het gevaarlijk werd voor ons personeel en onze bezoekers. Daarom hebben we gedurende drie weken de snelheden gemeten, van 22 juli tot 9 augustus. Wat nog echt verontrustend is, is dat elke dag 32 bestuurders sneller reden dan 86 kilometer per uur. Als zij betrapt worden, moeten ze normaal gesproken rechtstreeks naar de rechtbank.”

Haachtsesteenweg

Het verkeersinstituut is gelegen aan de Haachtsesteenweg, die van aan de Brusselse ring naar Kampenhout en Haacht trekt. Door enkele recente tragische ongevallen heeft de Haachtsesteenweg een bijzonder trieste reputatie meegekregen. Niet zo ver van het VIAS-gebouw kwam eind 2017 namelijk Stephanie Verbraekel om het leven, journaliste bij De Standaard. Dat was in Schaarbeek, waar enkele maanden geleden ook nog eens twee kinderen werden aangereden in een week tijd. Bij de laatste twee ongevallen pleegden de bestuurders telkens vluchtmisdrijf.

“Dit zijn dan ook opnieuw onthutsende cijfers”, zegt Pieter Fannes van het actiecomité 1030/0, dat de verkeersveiligheid in Schaarbeek wil verbeteren. “Je ziet dat er nog steeds zo’n sfeer heerst van ‘alles kan’. Veel chauffeurs en motorrijders gaan daar nog steeds van uit. Elk moment van de dag zijn er dan ook chauffeurs die hier voorbij racen.”

Haachtsesteenweg
Beeld Wouter Van Vooren