Direct naar artikelinhoud
Spanningen China-VSUpdate

China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong

Een Amerikaans marineschip in de haven van Hongkong in 2013.Beeld REUTERS

Vlak nadat China en de VS hebben laten weten dat gesprekken over hun slepende handelsconflict weer op gang komen, heeft de Chinese regering het verzoek geweigerd van twee Amerikaanse oorlogsschepen om aan te leggen in de haven van Hongkong.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De USS Green Bay en de USS Lake Erie zouden “in de loop van de komende weken” in Hongkong aanmeren. “De Amerikaanse marine heeft een lange geschiedenis van succesvolle bezoeken aan de haven van Hongkong en we verwachten die te zullen voortzetten. We verwijzen u naar de Chinese overheid voor verdere informatie over de weigering van het aanlegverzoek”, aldus een Amerikaanse woordvoerder.

In 2018 werd een Amerikaans schip geweigerd, toen de VS bondgenoot China uitsloten van een militaire oefening. De uitsluiting volgde op Chinese militaire actie in de Zuid-Chinese Zee, waar Washington niet over te spreken was.

Volgens Chinese officials spelen de VS en andere buitenlandse mogendheden een rol in de pro-democratische demonstraties die momenteel Hongkong platleggen. De protesten begonnen enkele weken geleden, toen een wet werd aangekondigd die het mogelijk zou maken om mensen uit Hongkong uit te leveren aan China.

Burgers protesteren sindsdien tegen Chinese inmenging in Hongkong, dat officieel deel uitmaakt van China, maar een onafhankelijk bestuur heeft. Inmiddels is voor de tweede keer binnen een week de luchthaven gesloten en botsten demonstranten al meerdere malen met de oproerpolitie. De VS ontkennen iets met de protesten te maken te hebben.

De verhouding tussen de twee economische grootmachten is de laatste tijd erg gespannen, onder meer als gevolg van de bittere handelsstrijd. Daarnaast is er in China ook onvrede over een ontmoeting van een Amerikaanse diplomaat met de activisten in Hongkong. De ontmoeting werd door China bekritiseerd als een “ongepaste inmenging”.

China weigert Amerikaanse oorlogsschepen toegang tot haven Hongkong
Beeld AFP

‘Quasi-terrorisme’

Ondertussen hebben verschillende partijen gereageerd op het conflict in Hongkong. De Chinese overheid “verwerpt ten sterkste deze quasi-terroristische daden”, zei een regeringswoordvoerder. Een retoriek die alleen maar olie op het vuur heeft gegooid, want onder andere hierdoor ontstond de vrees dat een militaire interventie zou kunnen gebruikt worden om een abrupt einde te maken aan de protesten.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich horen. Ze wil dat er via dialoog gezocht wordt naar een oplossing. Ze dringt er bij zowel China als Hongkong aan om te voorkomen dat het geweld escaleert. Merkel wil ook dat de rechten van de burgers gerespecteerd worden. Dat zei ze na een ontmoeting met de Litouwse president Gitanas Nauseda in Berlijn.

Meer over de oplopende spanning tussen de VS en China

De Amerikaanse president Trump heeft met de beschuldiging van valutamanipulatie een nieuw front geopend in de handelsoorlog met China

Trump draait China de duimschroeven aan. Ook Europa kan daarvan de dupe zijn.