Direct naar artikelinhoud
binnenland

Honden op de werkvloer? Minder stress bij de baasjes

Een gelukkig baasje is een gelukkige werknemer. Dat moeten ze bij voedselgigant Nestlé gedacht hebben. Honden zijn vanaf nu welkom op de werkvloer in hun Brusselse vestiging. Goed voor de creativiteit, de productiviteit en de werksfeer, zeggen experts. 'Maar goede afspraken maken is cruciaal.'

"Met Sybille aan mijn voeten voel ik me nog meer thuis", zegt Arthur Duquesne de la Vinelle. Hij doet marktonderzoek bij Nestlé en Sybille die naast zijn bureau ligt, is zijn twee jaar oude springer spaniël. "Drie keer per dag neem ik een kwartiertje pauze om haar uit te laten. Daarna ben ik des te meer gefocust."

Het lijkt vreemd, werknemers die hun huisdieren meenemen naar het werk. Een goudvis, die kan nog in stilte rondzwemmen in een bokaal. Maar een hond heeft aandacht nodig, maakt lawaai én moet ook uitgelaten worden. En toch kunnen sociale, welopgevoede honden - met een hoge aaibaarheidsfactor en weinig geblaf - een meerwaarde zijn op de werkvloer.

Zo toonden verschillende studies al aan dat een kwispelende viervoeter op het werk de stress bij het baasje doet verminderen. Dat bevestigt ook hondenexpert Geert De Bolster. "Wie zijn of haar hond mag meenemen naar het werk, hoeft niet meer te denken aan de problemen die de hond kan veroorzaken als die alleen thuis zit. De stress die met die gedachte meekomt, verdwijnt. En dan kunnen ze zich beter focussen op hun werk."

Bij Nestlé zijn er twee liften: één voor baasjes met hond en één voor wie niet zo'n hondenliefhebber is

Wie tijdens de pauze een wandeling maakt met zijn of haar trouwe viervoeter, is bovendien even volledig afgeleid. Nadien is de werknemer blij en gelukkig, en dat bevordert de creativiteit en de productiviteit tijdens de werkuren. Bovendien hoeven ze zich ook niet te haasten om naar huis te gaan, waar ze hun hond moeten eten geven of uitlaten.

En dat is dan weer goed nieuws voor de werkgever. Grote bedrijven als Google, Amazon en Ben & Jerry's hebben dat al langer begrepen. Maar ook bij de Belgische afdeling van voedselproducent Mars zijn honden welkom. De baasjes moeten zich in die grote bedrijven wel altijd aan een aantal basisregels houden, zoals bijvoorbeeld de honden aan een leiband houden, hen de nodige vaccinaties geven en opruimen wat ze achterlaten.

Allergieën

Maar zelfs als de werkgever zijn toestemming heeft gegeven, moeten ook de collega's nog akkoord gaan. "Het is heel belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden", zegt Jaap van den Broek, arbeidspsycholoog in Amsterdam. "Want er wordt steeds vaker in grotere ruimtes gewerkt in plaats van in afgesloten kantoren, en dan moet er rekening gehouden worden met allergieën of met mensen die het niet willen." Daarom zijn er bij Nestlé bijvoorbeeld ook twee liften, één voor baasjes met hun hond, en één voor wie niet zo'n hondenliefhebber is.

Als iedereen tevreden is, dan kan een hond op de werkvloer best gezellig zijn. Want wie met een hond gaat wandelen, weet dat er wel vaker spontane gesprekken ontstaan. En net daarom zijn de dieren een goede manier om het ijs te breken bij nieuwe klanten. Of bij nieuwe collega's.

Eerder onderzoek van Amerikaanse wetenschappers aan de Central Michigan University toonde immers al aan dat de aanwezigheid van een hond ook voor meer vertrouwen tussen de werknemers zorgt.

Allemaal voordelen dus. Maar het is ook belangrijk dat werknemers niet alleen graag gaan werken omdat ze hun hond mogen meenemen, maar ook gewoon omdat ze hun job graag doen, waarschuwt arbeidspsycholoog Carmen Chezzi (Faresa).

Bovendien mogen we ook niet vergeten rekening te houden met de hond zelf. "Goede en leuke werkomstandigheden mogen niet ten koste gaan van de hond", besluit hondenexpert De Bolster. "Het baasje moet rekening houden met de stresstoestand van zijn viervoeter. Maar als ook de hond gelukkig is, dan kan het zeker."

Mogelijk is dat ook de reden waarom we eerder honden dan katten op de werkvloer zien. Het heen en weer verhuizen veroorzaakt heel wat stress bij katten en dus blijven zij liever soezen in hun vertrouwde thuisomgeving.