Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

Primeur: astronaut draait vanuit de ruimte plaatjes op festival Ibiza

Primeur: astronaut draait vanuit de ruimte plaatjes op festival Ibiza
Beeld AFP

De Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano (42) mag zich de eerste ruimte-dj noemen. Vanuit het internationale ruimtestation (ISS) heeft hij plaatjes gedraaid op een feest in Ibiza. 

Luca Parmitano is één van de drie astronauten die op 20 juli aan boord van de Russische Sojoez-raket op missie vertrok naar het internationale ruimtestation (ISS). Aan boord ook een dj-set, want hij draaide muziek op het World Dome Club cruiseschip, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Vanop zo’n 400 kilometer boven de aarde zorgde Parmitano voor de beats op het cruiseschip dat ligt aangemeerd voor de kust van Ibiza. Daar vindt deze week een dancefestival plaats met zo’n 3.000 bezoekers, met op het programma onder meer Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Robin Schultz en ... dus ook de Italiaanse astronaut Luca Parmitano.

DJ-lessen

“Elektronische muziek is een onbekend genre voor Parmitano,” legt Emmet Fletcher, woordvoerder van het ESA uit aan het persagentschap AFP. “Hij houdt zelf meer van Italiaanse liedjes en rockmuziek. Maar hij is heel enthousiast, typisch Luca. Hij wil steeds nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen.” De astronaut kreeg draailessen van de Duitse DJ Le Shuuk, die verschillende nummers voorstelde voor tijdens de allereerste buitenaardse set. 

“Met deze stunt willen we de ruimtevaart dichter bij het grote publiek brengen, zodat het begrijpt waar het Europees Ruimteagentschap voor staat,” zegt Fletcher. “Door mee te werken aan dit event, bereikt het ESA jongeren waarvan het merendeel uit zichzelf niet in aanraking komt met de ruimte. Dus laten we de ruimte tot bij hen op Ibiza komen,” zegt ook François Clervoy, gepensioneerd medewerker van het ruimteagentschap en voorzitter van Novespace, een organisatie die “Zero G” vluchten organiseert. Tijdens deze vluchten kunnen passagiers een gewichtloos gevoel ervaren zoals in de ruimte. 

Het ruimteagentschap benadrukt tot slot nog dat de astronaut de plaatjes draait in zijn vrije tijd, en dat zijn wetenschappelijk werk in het ISS er niet onder lijdt. 

Twitter bericht wordt geladen...