Direct naar artikelinhoud
Clap for Climate

Pukkelpop neemt Vlaamse leeuwvlaggen in beslag na belaging Anuna De Wever

Anuna De Wever, hier in maart van dit jaar tijdens een Youth For Climate-actie in Brussel.Beeld Belga

Vast niet de respons die ze had verhoopt: toen klimaatactiviste Anuna De Wever (18) donderdagavond het Boiler-podium van Pukkelpop opkwam, werd ze massaal uitgejouwd. Op de camping kreeg het voorval nog een gewelddadig staartje toen De Wever naar eigen zeggen belaagd werd ‘door jongens met Vlaamse vlaggen’. De Pukkelpop-organisatie heeft een onderzoek geopend en een twintigtal Vlaamse vlaggen in beslag genomen.

“Als er stappen ondernomen moeten worden, dan zullen we dat doen. We vinden dat zoiets op een festival absoluut niet door de beugel kan”, zegt woordvoerder Frederik Luyten. “De aandacht op de groep vriendinnen zal verscherpt worden. De security zal alerter op hen zijn en een oogje in het zeil houden.”

De organisatie van Pukkelpop heeft ondertussen een twintigtal Vlaamse leeuwvlaggen van festivalgangers in beslag genomen, bevestigt de organisatie. Het gaat om vlaggen met een leeuw met zwarte klauwen. Die onofficiële versie van de Leeuwenvlag wordt ook wel de Vlaamse strijdvlag genoemd en draagt doorgaans de voorkeur weg van de Vlaamse Beweging. Volgens Pukkelpop gaat het om “een collaboratievlag”.

Twitter bericht wordt geladen...

Boegeroep

Het gezicht van Youth For Climate De Wever lokte donderdag gemengde reacties uit toen ze ‘Clap for Climate’ onder de aandacht bracht op het festival. In de Boiler Room maakten loodzware beats onverwacht plaats voor geprojecteerde boodschappen over klimaatverandering, terwijl De Wever het publiek probeerde te overtuigen om mee te klappen. Die oproep werd vrij koud onthaald. Vooraan juichten wat festivalgangers mee, maar achteraan in de tent steeg voornamelijk een diep boegeroep op.

Later op camping kreeg de gemengde ontvangst nog een staartje. “We zijn daarna nog veel lastiggevallen door jongens met Vlaamse vlaggen”, vertelt De Wever aan Het Nieuwsblad. “Ik heb er zelf doorheen geslapen, maar ’s nachts hebben jongens verschillende tenten opengedaan omdat ze dachten dat ik daar lag te slapen.”