Sinds 1 juli 2018 werkt het NICC aan de opbouw van een databank voor vermiste personen. In alle verdwijningsdossiers van 2007 tot nu wordt actief DNA-materiaal opgespoord, in de hoop dat die nieuwe informatie alsnog tot een doorbraak kan leiden.
Volledig scherm
Sinds 1 juli 2018 werkt het NICC aan de opbouw van een databank voor vermiste personen. In alle verdwijningsdossiers van 2007 tot nu wordt actief DNA-materiaal opgespoord, in de hoop dat die nieuwe informatie alsnog tot een doorbraak kan leiden. © thinkstock

DNA-databank voor vermisten groot succes

De DNA-databank voor vermiste personen is een succes. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) iets meer dan een jaar na de oprichting. In negen dossiers kon de databank tot een identificatie leiden, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

5 reacties

  • Lise Nelis

    5 jaar geleden
    Wesley Kenis: dat is niet gezegd, dat DNA nooit liegt. Het is geen goed idee om DNA-stalen van iedereen af te nemen. Een van de hoofdredenen daarvoor is dat als DNA materiaal in verkeerde handen valt, dit ook bewust gepland kan worden op bepaalde plaatsen. Spreek iemand die nog nooit in de buurt van een moordplaats is geweest maar eens vrij als zijn of haar DNA op het slachtoffer en de plaats delict gevonden wordt. Dat is de keerzijde van iedereen zijn DNA-staal verzamelen en opslaan.
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Akkoord voor een DNA staaltje bij de geboorte. Op latere leeftijd moet het ook kunnen want vele mensen op deze planeet 'zwerven' en hebben die infrastructuur nog niet of hebben zelfs geen authentieke geboorteakte ... Het zou in elk geval levens kunnen redden en misdaden kunnen counteren.
  • Wesley Kenis

    5 jaar geleden
    Iedere Belg een staal laten afgeven. Je weet nooit dat er iets gebeurt en maakt het ook eenvoudiger naar vreemde landen toe. 1 maat van controle: dna liegt nooit. Waarom niet wereldwijd als het toch zo goed werkt.
  • Paul Philippaerts

    5 jaar geleden
    Dat zou nog jammer zijn Belgie is dertig jaar na de anderen wakker geworden.
  • Sonia Van Strijdonck

    5 jaar geleden
    Gewoon bij de geboorte van elk persoon DNA nemen: criminaliteit zal spectaculair dalen en dat is geweldig nieuws voor onze portemonnaie